Η Τριλογία, το μετρό και οι παρεμβάσεις

Η Τριλογία, το μετρό και οι παρεμβάσεις

Kύριε διευθυντά

Στις 4.1.2019 δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», με τίτλο «Το χρώμα της πόλης», ένα πολύ εύστοχο σχόλιο του κ. Νίκου Βατόπουλου, σχετικά με την επίμονη παρακμιακή εικόνα της οδού Ακαδημίας και ειδικά της περιοχής πίσω από την Αθηναϊκή Τριλογία (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη).

Την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της «γκρίζας ζώνης» είχαν επισημάνει το 2006 οι υπογράφοντες, οι οποίοι σε συνεργασία με δυο ακόμη συναδέλφους τους, καθηγητές του ΕΜΠ, Θάνο Βλαστό και Κώστα Σερράο, συνέταξαν εθελοντικά ένα προσχέδιο παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της περιοχής, οι οποίες –εν συντομία– είναι οι εξής:

α) Υπογειοποίηση της οδού Ακαδημίας, στο τμήμα από την οδό Ασκληπιού έως την οδό Μασσαλίας, ούτως ώστε να προκύψει μια συμπαγής έκταση περιπάτου και ανάπαυσης μεταξύ των κτιρίων του Πανεπιστημίου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μια νέα πλατεία.

β) Κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης, κάτω από την ανωτέρω πλατεία, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πνευματικών ιδρυμάτων της περιοχής.

γ) Βύθιση των υπαιθρίων χώρων, πίσω από τα κτίρια της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, για να διαμορφωθούν (στο επίπεδο -1) 2 πλατείες, περιβαλλόμενες από χώρους αναψυχής και πολιτισμού, που θα αναπτύσσονται στη στάθμη των μελλοντικών υπογείων διαδρόμων, οι οποίοι θα συνδέουν τον υφιστάμενο με τον μελλοντικό σταθμό του μετρό, της γραμμής 4, πίσω από το Πανεπιστήμιο.

Το προσχέδιο αυτών των παρεμβάσεων βασίστηκε ουσιαστικά στο εξαιρετικά σημαντικό και ευνοϊκό δεδομένο της επικείμενης εκτεταμένης εκσκαφής στην περιοχή αυτή για την κατασκευή αυτού του σταθμού του μετρό. Είναι αυτονόητο ότι οι μελέτες των οποιωνδήποτε παρεμβάσεων αποφασισθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  ενόσω η μεγάλη αυτή εκσκαφή θα είναι ανοικτή.

Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, Δήμος Αθηναίων, Αττικό Μετρό, πνευματικά ιδρύματα κ.ά.) να κινητοποιηθούν ώστε να προκύψει έγκαιρα ένας συντονισμένος σχεδιασμός συνόλου. Ας μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία που θα μας προσφέρει η μεγάλη εκσκαφή του μετρό, για τη δυναμική αναβάθμιση της αδικημένης αυτής περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Αθαν. Αραβαντινος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Δημ. Κονταργυρης, Αρχιτέκτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή