Ο σπουδαίος δάσκαλος Φάνης Ι. Κακριδής

Ο σπουδαίος δάσκαλος Φάνης Ι. Κακριδής

Κύριε διευθυντά

Ο φιλολογικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτισε, με βαθύτατη θλίψη, σε μια σεμνή εξόδιο ακολουθία, στις 10/1/19, στο Α΄ Νεκροταφείο, τον ομότιμο πανεπιστημιακό καθηγητή Φάνη Ι. Κακριδή, διακεκριμένο κλασικό φιλόλογο, συγγραφέα, μεταφραστή και χαρισματικό δάσκαλο.

Στο εξαιρετικό δημοσίευμα του Σάκη Ιωαννίδη («Η Καθημερινή», 9/1/19), με τίτλο «Ο φιλόλογος Φ. Κακριδής που δεν ήταν “κλασικός”», θα ήθελα συμπληρωματικά να προσθέσω ότι ο Φ. Κ. είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, λόγω της στενής, ακάματης και λυσιτελούς συνεργασίας του: μέλος επιστημονικών επιτροπών, τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό «Φιλολογική», εισηγητής σε ημερίδες, σεμινάρια και ετήσια συνέδρια της ένωσής μας.

Παράλληλα, συμμετείχε ανελλιπώς στα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας, που διεξάγονται, κάθε χρόνο, στην Ιθάκη, με σκοπό τη σπουδή, την έρευνα και τη μελέτη των ομηρικών επών. Τα σεμινάρια αυτά, που έχουν προσλάβει θεσμικό χαρακτήρα για τους φιλολόγους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διευρύνονται κάθε τρία χρόνια με την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου, τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και διοργανώνονται, από το 1985, στο νησί του Οδυσσέα, από το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών (ΚΟΣ), τον Δήμο Ιθάκης και την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων. Στο ΚΟΣ με εμπνευστή και πρώτο πρόεδρο τον Ι. Θ. Κακριδή, που χάραξε τη φυσιογνωμία του κέντρου και προσέδωσε κύρος στον θεσμό, διατέλεσε πρόεδρος και ο Φ. Κακριδής (1993-2003), με συνεχιστές, τον αείμνηστο Δ. Ν. Μαρωνίτη και σημερινό πρόεδρο τον Μενέλαο Χριστόπουλο, καθηγητή πανεπιστημίου, με ισόβια γενική γραμματέα τη Μάχη Παΐζη – Αποστολοπούλου, δ.φ. διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ. Ειδικός γραμματέας της ΠΕΦ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή