Πότε και πού μέθυσαν εκπρόσωποι ΔΕΚΟ

Πότε και πού μέθυσαν εκπρόσωποι ΔΕΚΟ

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστές οι τρομερές αδυναμίες της Παιδείας, ιδιαίτερα δε τη ανώτατης εκπαίδευσης με τους «αιώνιους» φοιτητές, τους αφισοκολλητές και τους μελλοντικούς συνδικαλιστές, πολιτικούς και επαναστάτες. Καταθέτω μια προσωπική μου μελαγχολική μαρτυρία, από πολλές στη Γερμανία, όπου έχω μετεκπαιδευθεί με διεθνή υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης. Στο Αννόβερο γίνεται, κάθε χρόνο, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας – ευρεσιτεχνιών στον κόσμο, με συμμετοχή πριν από 40 χρόνια, περίπου, 5.000 δημοσιογράφων. Τον Απρίλιο του 1980, η Γερμανία διέθεσε το πρώτο, μεγαλύτερο και πανάκριβο περίπτερο της έκθεσης στην Ελλάδα δωρεάν, ως τιμώμενης χώρας, λόγω ένταξής της στην ΕΟΚ. Ειδοποιηθήκαμε σχετικώς με αναλυτικό έγγραφό τους ένα χρόνο νωρίτερα, μέσω του γραφείου επενδύσεων της ΕΤΕ, στη Φρανκφούρτη, που υπαγόταν στις επιτελικές υπηρεσίες μου. Το Δημόσιο ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των ενδιαφερομένων και δήλωσαν συμμετοχή 460 ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην έκθεση μετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες και η ένωσή της, με πρόεδρο τον διοικητή της ΕΤΕ, μου ανέθεσε τη διαφημιστική ενημέρωση και την οργάνωση εκδηλώσεων (καταχωρίσεις σε εφημερίδες, έντυπα, ομιλίες κ.λπ.). Σκοπός, η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παρεχόμενων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σημειώνω ότι το 1979 είχα καταθέσει την πρώτη (μεταξύ τριών) αγωγή μου κατά της ΕΤΕ και είχα δικαιωθεί πρωτοδίκως, πλήρως, για παραλείψεις της προαγωγής μου κατ’ εκλογήν σε πέντε βαθμούς! Ο νέος διοικητής της, Γ. Α. Μαγκάκης, δέχθηκε την εν λόγω δικαστική απόφαση με την πρώτη του πράξη διοικητή.

Τελικά, έλαβαν μέρος στην έκθεση μόνο 45 επιχειρήσεις και με μεγάλες καθυστερήσεις. Ετσι, προκλήθηκε αναστάτωση, λόγω της μικρής συμμετοχής και των συνακόλουθων συνεχών αλλαγών στην κατανομή των χώρων (με ξύλινα, κινητά διαχωριστικά). Αλλά και επειδή οι Γερμανοί ελεγκτές έκριναν ακατάλληλες πολλές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, για λόγους φωτισμού και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, δύο φορές ξήλωσαν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ένα τρενάκι που μετέφερε λιγνίτη από στοά!

Την πρώτη μέρα των εγκαινίων, τα ελληνικά περίπτερα ήταν εντελώς ανέτοιμα. Ετσι έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, όπως συνήθως, αλλά ορίσθηκαν νέα για την Ελλάδα, μία εβδομάδα αργότερα. Την παραμονή των νέων εγκαινίων, οι εκπρόσωποι πέντε ΔΕΚΟ μέθυσαν σε ελληνική ταβέρνα και φωνασκούσαν τη νύχτα στην πόλη. Τους συνέλαβε η αστυνομία και τους έκλεισε στο κρατητήριο, όπου έπρεπε να παραμείνουν υποχρεωτικά 48 ώρες και να πληρώσουν πολύ τσουχτερά πρόστιμα, που όμως αδυνατούσαν οι περισσότεροι, με κίνδυνο να φυλακισθούν. Κλειστά τα πέντε περίπτερα για δύο ημέρες! Οι τέσσερις Ελληνες υπουργοί, που ήταν ήδη στο Αννόβερο για τα εγκαίνια, έτρεχαν για να τους ελευθερώσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και τελικά δεν έγιναν τα προγραμματισμένα εγκαίνια, ούτε άναψε η μεγάλη φωτεινή επιγραφή στην πρόσοψη του πρώτου περιπτέρου, «Καλώς ήλθες, Ελλάδα, στην ΕΟΚ»! Γίναμε ρεζίλι! Αλλιώς: Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί.

Στην ίδια έκθεση, η παρουσία της Γερμανίας ήταν, όπως πάντα, καταπληκτική. Ολα τα πολυτεχνεία της μετείχαν με εκπληκτικά εκθέματα νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (ρομπότ κ.λπ.). Ομοίως, αμέτρητος αριθμός τεχνικών σχολών, διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμίδων, εξέθετε εντυπωσιακά επιτεύγματα δικών τους σχεδιασμών και ευρεσιτεχνιών. Χαιρόσουν να βλέπεις σωρεία νέων συσκευών και τεχνολογικών προϊόντων που διευκολύνουν τα μέγιστα τη ζωή των ανθρώπων. Πρακτικές λύσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: σπίτι, γραφείο, γεωργία, βιοτεχνία, οικοδομή, υπηρεσίες, μεταφορές κ.λπ.

Το Πολυτεχνείο του Βερολίνου παρουσίασε τον πρώτο άνθρωπο–ρομπότ. Πατούσες έναν αριθμό και με μια σειρά κινήσεων έγραφε σε μια κόλλα χαρτί, π.χ. «Καλώς ήρθατε στο Αννόβερο». Το κυριότερο, σε όλα τα περίπτερα χαρούμενα παιδιά, σε βάρδιες μέρα – νύχτα, έδιναν πληροφορίες για τα επιτεύγματα της ομαδικής εργασίας στις σχολές τους.

Αλλοι άνθρωποι, άλλη νοοτροπία. Αλλο Γερμανία και άλλο Ελλάδα. Μέρα και νύχτα, δυστυχώς.

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή