Ανασφάλιστα Ι.Χ. έγκλημα η ανοχή

Ανασφάλιστα Ι.Χ. έγκλημα η ανοχή

Κύριε διευθυντά

Χρόνια τώρα παριστάμεθα ακούσιοι μάρτυρες της ανικανότητος της πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων τροχοφόρων δικύκλων ή αυτοκινήτων. Κάθε τρεις και λίγο, διαβάζουμε ότι η «σύγχρονη… ψηφιακή» δημόσια διοίκηση επεξεργάζεται προγράμματα διασταυρώσεως στοιχείων για να ταυτοποιήσει τα ανασφάλιστα οχήματα και τους ιδιοκτήτες τους εξαγγέλλοντας την επιβολή υψηλών προστίμων… μέχρι 250 ευρώ.

Εμφάνιση της πολιτείας γελοία, ανεύθυνη, αστεία και θλιβερά ταυτόχρονα… καθώς οι ανεύθυνοι κακοπληρωτές κυκλοφορούν επί σειράν ετών ανάμεσά μας αδιαφορώντας αν καταστούν πρόξενοι υλικών ζημιών, τραυματισμών ή μόνιμων αναπηριών ή ακόμη και θανάτου ανυπόπτων πολιτών. Αν υποτεθεί ότι οι κύριοι αυτοί δεν είναι εξ επαγγέλματος κακοπληρωτές, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν ασφάλιστρα γαι το όχημά τους, εύλογα τίθεται το ερώτημα: Ποιος, στην περίπτωση ατυχήματος, θα αποζημιώσει το θύμα; Τι νόημα θα έχει για το θύμα, αν λόγω οικονομικής αδυναμίας οδηγηθεί ο δράστης στη φυλακή; Αν και δεν είμαι νομικός, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι το κράτος έχει τεράστια ευθύνη, γιατί με την «εγκληματική» ανοχή του επιτρέπει την ανασφάλιστη κυκλοφορία τροχοφόρων, των οποίων οι οδηγοί, εν γνώσει της αδυναμίας τους να αποζημιώσουν τα θύματά τους, αδιαφορούν προκλητικά για τη ζωή ή τον τραυματισμό με ανήκεστο ή όχι σωματική βλάβη των συνανθρώπων τους.

Με αυτά τα δεδομένα το κράτος, αντί να αυτογελοιοποιείται με τα «αστεία» μέτρα ή πρόστιμα, οφείλει να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις επί του προκειμένου, οι οποίες συνοψίζονται τελικά μόνο σε μία, ήτοι: Αφαίρεση διπλώματος και αδείας κυκλοφορίας τουλάχιστον για ένα έτος με ταυτόχρονη επιβολή προστίμου από 1.000 ευρώ και πάνω. Σε περίπτωση υποτροπής, οριστική αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Παναγ. Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή