Πόση ώρα αντέχετε χωρίς το κινητό σας;

Πόση ώρα αντέχετε χωρίς το κινητό σας;

Κύριε διευθυντά

Στην καρδιά της άνοιξης υποθέτει κανείς πως τα Σαββατοκύριακα οι παιδικές χαρές, τα πάρκα, τα οικογενειακά κέντρα αναψυχής θα είναι γεμάτα με γελαστές φωνούλες, ποδήλατα, μπάλες και γονείς ευτυχείς που σμίγουνε –επιτέλους– με τα παιδιά τους αλλά και μεταξύ τους, στην αναζήτηση της αριστοτελικής, και όχι μόνο, «ευδαιμονίας».

Η εικόνα πράγματι είναι αυτή, μόνο που είναι εμπλουτισμένη με τεχνολογικά μαραφέτια! Το κινητό… πανταχού παρόν! Η μαμά το κρατά και επιδίδεται σε texting καθώς κουνά το παιδί της στο πάρκο ή το παίρνει αγκαλιά και η χαρά μεγιστοποιείται άμα τη εμφανίσει μικρών φίλων ώστε το παιδάκι να απασχολείται… έτσι, βλέπετε, ελευθερώνονται και τα δύο της χέρια!

Μπαμπάδες που μεταφέρουν καφέδες κραδαίνοντας το κινητό, που παίζουν «πασούλες» με τον γιο ή την κόρη και ταυτόχρονα «ενημερώνονται» για τα αθλητικά τεκταινόμενα. Την Καθαρά Δευτέρα, στο λούνα παρκ της Νέας Κρήνης, αντίκρισα έναν πατέρα να οδηγεί το «συγκρουόμενο» κατευθυνόμενος «απειλητικά» προς τον γιο του, χρησιμοποιώντας το ένα χέρι για οδήγηση και το άλλο για κινητο-ποίηση! Το σοκ ήταν μεγάλο και έκτοτε συνειδητοποίησα πως η οδήγηση, η διάσχιση του δρόμου, το γεύμα, η παρακολούθηση κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας σχεδόν μόνιμα συνοδεύονται από τη χρήση του κινητού. Αναρίθμητα ακόμα παραδείγματα…

Προσφάτως ενοχλήθηκα από την κίνηση ενός φίλου που ακούμπησε το κινητό του πάνω στο τραπέζι του εστιατορίου. «Το savoir faire το απαγορεύει» του είπα και ενώ εκείνος συνετίστηκε, βρέθηκα εγώ περιπεπλεγμένη σε μία συζήτηση στο viber… Είχα όμως άλλοθι… (Το ζήτημα που είχε ανακύψει ήταν σημαντικό!)

Σύγχρονοι όροι όπως selfitis ή κοινωνιοπάθεια επιχειρούν να αποτυπώσουν και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Λύση όμως υπάρχει;

Λίγο που σήμερα είναι Σάββατο και άρα αύριο Κυριακή… Στ’ αυτιά μου αντηχεί τούτο: «…την έβδομη μέρα σταμάτησε να δημιουργεί. Την έβδομη μέρα την ευλόγησε και την καθαγίασε, γιατί αυτή τη μέρα ολοκλήρωσε τη δημιουργία του και αναπαύθηκε» (Γεν. 2.2-2.3). Γιατί όχι; Γιατί να μην το προσπαθήσω; Την Κυριακή λοιπόν… Κάθε Κυριακή… let’s take a tech-break! Για να μπορώ να είμαι συνεπής μ’ αυτά που διδάσκω στα παιδιά μου. Μα πρωτίστως για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι εγώ κουμαντάρω την τεχνολογία και όχι αυτή εμένα!

Μιρκα Καμα, Φιλόλογος MSc

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή