Από την επιστολή Γ.Α.Β. έως τον Στάλιν

Από την επιστολή Γ.Α.Β. έως τον Στάλιν

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» (2-5-2019) περιλαμβάνεται ένθετο της εφημερίδος (8-3-1941) που περιέχει την ιστορική ανοικτή επιστολή του Γ.Α. Βλάχου (Γ.Α.Β.) προς τον Χίτλερ. Διαβάζοντας ξανά την επιστολή, μετά αρκετά χρόνια, διαπιστώνουμε την αγωνία και τα διλήμματα του επιστολογράφου και της τότε κυβερνήσεως για την επικείμενη γερμανική επίθεση.

Από τον φόβο για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εξετάζει από ποιον να ζητήσουν βοήθεια.

Για τη Βουλγαρία γράφει: Βλέπουμε τους Γερμανούς να φθάνουν στα ελληνικά σύνορα και τους Βουλγάρους συμμάχους τους να ομιλούν περί των εθνικών τους διεκδικήσεων…

Ο Ν. Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ), φυλακισμένος από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, γράφει επιστολή, 31-10-1940, στην οποία συνοψίζει «στον πόλεμο αυτόν που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις χωρίς επιφύλαξη».

Το γράμμα αυτό προκάλεσε δυσφορία στη σοβιετική κυβέρνηση που ήταν σύμμαχος τότε με τη Γερμανία.

Οταν ο ελληνικός στρατός πολεμούσε νικηφόρος μέσα στην Αλβανία, ο Ν.Ζ., με δύο νέα γράμματα, 26-11-1940 και 15-1-1941, ζητούσε να γίνει ειρήνη και κατοχύρωση της ουδετερότητος της Ελλάδος από την ΕΣΣΔ. Την ίδια εποχή (25-11-1940), από το απόρρητο ημερολόγιο του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, γενικού γραμματέα της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς, στενού συνεργάτη του Στάλιν (εκδόσεις Καστανιώτη, 1999), μαθαίνουμε ότι όταν η Ελλάδα πολεμούσε τους Ιταλούς ο Στάλιν παρότρυνε τον βασιλέα της Βουλγαρίας Μπόρις και τον πρωθυπουργό του Φίλοφ να καταλάβουν την ελληνική Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, υποσχόμενος βοήθεια.

Ο Ζαχαριάδης και οι οπαδοί του δεν γνώριζαν τις συστάσεις του Στάλιν προς τους Βουλγάρους, όμως οι αυταπάτες τους για τη «φιλειρηνική» ΕΣΣΔ και την αγάπη τους για τον ελληνικό λαό ήταν ακλόνητες.

Δυστυχώς, για τη χώρα, η Αριστερά της εποχής δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι η καθοδήγηση του διεθνούς κινήματος (Στάλιν) μπορούσε να κάνει και λάθη.

Γεώργιος Κ. Αραμπατζης, Ιατρός, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή