ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα θεμέλια του κράτους πρέπει ν’ αλλάξουν

Τα θεμέλια του κράτους πρέπει ν’ αλλάξουν

Κύριε  διευθυντά
Στην «Καθημερινή» προσφάτως δημοσιεύθηκε από τον  κ. Γιώργο Λιάλιο το άρθρο «Ενας αιώνας τεχνολογίας» που αφορούσε στην έκθεση με διαφημίσεις που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η ανωτέρω δημοσίευση ήταν η αφορμή να θυμηθώ τη θέση του ΤΕΕ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε ενημερωτικό δελτίο, πριν από την κατασκευή των ολυμπιακών ακινήτων. Η θέση ήταν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Bαρκελώνης όπου είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να μελετηθούν τα έργα (πολιτική απόφαση) με τρόπο ώστε μετά την τέλεση των αγώνων να ενταχθούν στη ζωή της Ελλάδας και κυρίως της Αθήνας.

Nα χρησιμοποιηθούν ως δημόσια κτίρια (αντί να πληρώνονται μεγάλα ενοίκια), ως πάρκα, να γίνει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας του κέντρου κ.λπ. Δυστυχώς δεν εντάχθηκαν και τώρα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Mακάρι το ΤΑΙΠΕΔ να επιτύχει την αξιοποίηση κάποιων από τα ακίνητα.  Διαχρονικά oι χειρισμοί παρόμοιων μεγάλων θεμάτων δεν περιποιούν τιμή για τις προγραμματιστικές ικανότητές μας.  Kτηματολόγιο που ήταν το «εν αρχή ην», σχέδια πόλεων χωρίς ελεύθερους χώρους και με απαράδεκτους στενούς δρόμους, ιδίως στα νησιά, προστασία νεοκλασικών κτιρίων με διαρκή τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, φορολογία, χώροι υγείας, παιδείας, έργων κ.λπ.

Στην κορυφή και το ότι δεν προλάβαμε την ταπεινωτική κρίση. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστούν-απολογηθούν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών στη Βουλή. Tελικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σωστά τα μεγάλα θέματα, κυρίως λόγω του τρόπου που έχει στηθεί το κράτος.  Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι συνεχής η προσπάθεια να περιέλθουμε από το «αυτή είναι η Ελλάδα» στο «αυτή μπορεί να είναι η Ελλάδα», όπως αναφέρατε, κ.  Παπαχελά, σε άρθρο σας στις 3-3-19.

Θάνος Θανασης, Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ