Το αλφαβητάρι και οι υποψήφιοι

Το αλφαβητάρι και οι υποψήφιοι

Κύριε διευθυντά

Κατ’ αρχάς, κάποια «αξιοπερίεργα» στατιστικά δεδομένα από τις πρόσφατες εκλογές του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τη σταυροδοσία, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών: 

1. Από τους συνολικά 683 υποψηφίους των 11 δημοτικών συνδυασμών για την Αθήνα, το επώνυμο των 68 (9,95%) αρχίζει με το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου («Α»).

2. Από τους 49 υποψηφίους (όσες και οι έδρες) των 11 συνδυασμών που πήραν τους περισσότερους σταυρούς, οι 19 έχουν επώνυμο που ξεκινά με το «Α» (38,77%).

3. Στους 7 από τους 11 συνδυασμούς ο υποψήφιος σύμβουλος με τους περισσότερους σταυρούς είναι του «Α» (63,63%).

4. Στην πρώτη πεντάδα υποψηφίων με τους περισσότερους σταυρούς από τον κάθε συνδυασμό (5×11= 55), οι 26 έχουν επώνυμο από «Α» (47,27%).

5. Στους 4 από τους 5 συνδυασμούς (οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο) και που κατέλαβαν μία μόνον έδρα, ο υποψήφιός τους με τους περισσότερους σταυρούς έχει επώνυμο με «Α» (80%). Επίσης, σε αυτούς τους 5 «μικρότερους» συνδυασμούς στην πρώτη πεντάδα υποψηφίων τους με τους περισσότερους σταυρούς από τον κάθε συνδυασμό (5×5= 25) οι 16 έχουν επώνυμο με το «Α» (64%).

6. Για τους 5 συνδυασμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουμε: Μπακογιάννης, 6 εκλεγμένοι με επώνυμο από «Α» (από τα 8 «Α» συνολικά του συνδυασμού) στους 21 εκλεγμένους συνολικά (28,57%). Ηλιόπουλος, 5 εκλεγμένοι από «Α» (από τα 7 «Α» συνολικά) στους 8 εκλεγμένους συνολικά (62,5%). Γερουλάνος 2 από «Α» (από τα 5 «Α» συνολικά) στους 6 εκλεγμένους (33,33%). Κασιδιάρης 1 «Α» (από τα 2 «Α» συνολικά) στους 5 εκλεγμένους (20%). Σοφιανός 1 «Α» (από τα 8 «Α» συνολικά) στους 4 εκλεγμένους (25%).

Συμπέρασμα: 1. Το επώνυμο που αρχίζει με «Α» κυριαρχεί σε σταυρούς και τα στοιχεία σχετικά με το «Α» είναι λίγο-πολύ τα ίδια για όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς, κοινοβουλευτικούς και μη (πλην ΚΚΕ). 2. Τα στοιχεία σχετικά με το «Α» σίγουρα δεν δείχνουν την όποια αξιοσύνη των εκλεγέντων υποψηφίων συμβούλων που θα κριθεί στην πορεία – και μακάρι να μην υπάρξει κανένας ψόγος για το καλό της πόλης. Αυτό που δείχνουν όμως είναι «ενδείξεις» για την ποιότητα του εκλογικού σώματος και την αγάπη του στο «Α», αλλά και πώς λειτουργεί η δημοκρατία εν γένει. Φαίνεται, πάντως, πως ο «πολίτης», τουλάχιστον με την αρχαιοελληνική έννοια, αρχίζει να μετατρέπεται σε σπάνιο είδος στη σημερινή Ελλάδα της έτσι κι αλλιώς στραπατσαρισμένης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Στοϊλοπουλος Βασιλης, Γεωλόγος – περιβαλλοντολόγος, Αθήνα, Κυψέλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή