Η απονομή ξιφών και τα ντεσιμπέλ

Η απονομή ξιφών και τα ντεσιμπέλ

Κύριε διευθυντά

Παρακολούθησα την Κυριακή 14 Ιουλίου στην τηλεόραση την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Με αρετή και τόλμη». Μεταξύ των θεμάτων που παρουσίασε ήταν και η ορκωμοσία των νέων ανθυπολοχαγών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και η απονομή των ξιφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την παράδοση της σημαίας της σχολής στον τεταρτοετή αρχηγό της σχολής, ο παραδίδων αρχηγός, και ανθυπολοχαγός πλέον, την παρέδωσε ουρλιάζοντας: «Κύριε Εύελπι. Σου παραδίδω…». Ηταν τέτοια η προσπάθειά του να φωνάξει όσο πιο δυνατά μπορούσε, που η φωνή του ακουγόταν σπασμένη. Στη συνέχεια, κατά την απονομή των ξιφών, οι νέοι ανθυπολοχαγοί, παραλαμβάνοντας το ξίφος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεχόμενοι κάποια συγχαρητήρια, απαντούσαν με ένα εκκωφαντικό «Ευχαριστώ». Δεν ήταν ανάγκη να ουρλιάζουν.

Δόξα τω Θεώ ο κ. Πρόεδρος, απ’ ό,τι έχουμε διαπιστώσει όλοι και από τις εμφανίσεις του και συνομιλίες του, δεν πρέπει να έχει πρόβλημα με την ακοή του. Επίσης το «ευχαριστώ» θα έπρεπε να είναι πιο κόσμιο και ευπρεπές όπως: «Σας ευχαριστώ» ή καλύτερα: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

Εσχάτως, το παραπάνω φαινόμενο, οι αναφερόμενοι προς ανωτέρους τους οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί να φωνάζουν όσο πιο δυνατά γίνεται, έχει γίνει πάγια τακτική, κυρίως στον Σ.Ξ., και καταντά κωμικό. Σταθερός, ζωηρός και όχι ψόφιος τόνος φωνής αρμόζει όταν απευθύνεσαι σε κάποιον ανώτερό σου και όχι επιδεικτικές φωνές, σαν να έχεις απέναντί σου άτομο με πρόβλημα στην ακοή ή έναν αντίπαλο που προσπαθείς να τον φοβίσεις και να του επιβληθείς με τη φωνή του. Αλλο το «Αέρα» ή «Εφοδος» και άλλο το «Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω…». Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νέοι ανθυπολοχαγοί θα χρειαστεί να φωνάξουν δυνατά, για να τους ακούσουν οι άνδρες τους, όταν δίνουν παραγγέλματα. Ας κρατήσουν τις φωνητικές τους χορδές ακέραιες γι’ αυτές τις περιπτώσεις και ας έχουν πάντα υπ’ όψιν το: «Αρχή (και όχι φωνή) άνδρα δείξει».

Η εκπαίδευση, η ετοιμότητα, το υψηλό φρόνημα και το αξιόμαχο των Ε.Δ. δεν στηρίζονται και δεν εξαρτώνται από την ένταση της φωνής των στελεχών τους. Αλλα προσόντα και παραμέτρους θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και να εξετάζουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες τους. Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στους νέους ανθυπολοχαγούς.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή