ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πάντα ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική

panta-eyprosdekti-amp-nbsp-i-kalopisti-kritiki-2332001

Kύριε διευθυντά
Θα ήθελα διά της δημοσιεύσεως αυτής μου της επιστολής να δείξετε ότι δέχεστε την, κατά τη γνώμη μου, καλόπιστη κριτική που κάτι μπορεί να διορθώσει –πάντα κατά τη γνώμη μου– από τα κακώς κείμενα. Αλλωστε, εκ προοιμίου δέχομαι τη σοβαρότητα της «Καθημερινής» διαβάζοντάς την επί 60 χρόνια.

Αυτήν τη σοβαρότητα θεωρώ ότι την πλήττουν κάποια ρεπορτάζ όπως αυτό της 30/07/2019 (σελ. 9) με τίτλο «Νέα ρατσιστική επίθεση από τον Τραμπ».

Ο συντάξας το κείμενο γράφει μονόπλευρα με χαρακτηρισμούς και συμπεράσματα που ενδεχομένως δεν είναι δικά του, αλλά τα αναδημοσιεύει «αμάσητα» από το CNN ή το Associated Press, χωρίς μάλιστα να τα αναφέρει.

Ομως αυτού του είδους η πληροφόρηση δεν είναι αντικειμενική δημοσιογραφική, παρουσιάζοντας κάποιον εκ προοιμίου καλόν και κάποιον άλλον κακόν, χώρια τους χαρακτηρισμούς περί «προοδευτικότητας» κ.λπ., που, όπως γνωρίζουμε από τα παρ’ ημίν, είναι περισσότερο new speak παρά ουσία.

Συμπέρασμα, ή γνωρίζουμε καλά τα αμερικανικά πράγματα και εκφέρουμε τη γνώμη μας ενυπογράφως ή απλώς αναφέρουμε τις πηγές των ανταποκρίσεών μας, που παρεμπιπτόντως τουλάχιστον οι δύο προαναφερθείσες δεν φημίζονται για την αντικειμενικότητά τους.

Μιχ. Λιωσης