Ελληνικό Δημόσιο, νόμοι και αξιολόγηση

Ελληνικό Δημόσιο, νόμοι και αξιολόγηση

Κύριε διευθυντά

Ετυχε ποτέ να έχετε κάποιο πρόβλημα ή διένεξη με το Ελληνικό Δημόσιο; Η εικόνα του, καθώς και η στάση των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτό είναι πολλές φορές απαράδεκτη. Ενα απλούστατο θέμα, που μπορεί να λυθεί από έναν υπάλληλο με γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας και σωστή κρίση πηγαινοέρχεται από υπάλληλο σε υπάλληλο για να καταλήξει τελικά… στα δικαστήρια. Η γραφειοκρατία, που υποτίθεται ότι θα μειωνόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, βοηθάει πολύ σ’ αυτό.

Στην ελληνική νομοθεσία δεν είναι σπάνιες οι αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις ούτε οι παραλείψεις υποπεριπτώσεων σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Ολα αυτά είναι εύλογα. Οι δικηγόροι λένε ότι κάθε ασάφεια ή παράλειψη του νόμου είναι προς  όφελος του πολίτη. Μόνο βέβαια στην περίπτωση που η θετική ή αρνητική –προς τον πολίτη– ερμηνεία δεν αποβαίνει εις βάρος της πόλης, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Ούτε έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους πολίτες, γείτονες, ομοιοεπαγγελματίες κ.λπ. Είναι αρμοδιότητα των ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων να ερμηνεύουν σωστά όχι μόνο «το γράμμα» αλλά και το «πνεύμα» του νόμου. Γιατί σπούδασαν τόσα χρόνια; Η θέση τους πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη, να στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία στην υπάρχουσα κατάσταση, και στις απόψεις και γνώσεις των ειδικών.

Οι απαντήσεις «εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε διαφορετική απόφαση, πηγαίνετε στα δικαστήρια» ή «υπάρχει κενό νόμου…» είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτες.

Γιατί πρέπει οι Ελληνες δικαστές να κρίνουν απλές περιπτώσεις κάθε υπουργείου, όταν οι υπάλληλοί του αδυνατούν ή αποφεύγουν να πάρουν την ευθύνη της ορθής ερμηνείας κάθε νόμου; Γιατί να λιμνάζουν στα δικαστήρια απλά θέματα, που μπορούν να λυθούν από τους αρμόδιους φορείς;

Μεγάλα αναπτυξιακά έργα «κόλλησαν» και έμειναν για μήνες και χρόνια σε εκκρεμότητα, γιατί οι υπάλληλοι, τα αρμόδια υπουργεία και φυσικά η πολιτική βούληση απέφυγαν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και τις ασήμαντες λεπτομέρειες, που έρχονταν σε αντίθεση με το γενικό συμφέρον της χώρας και την προώθηση των έργων.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για την προαγωγή τους είναι, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητη και αναγκαία.

Ολγα Ντινοπουλου, Αρχιτέκτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή