Ζουράρις είναι, άσ’ τον να λέει

Ζουράρις είναι, άσ’ τον να λέει

Κύριε διευθυντά

Στη δεκαετία του ’60, στο Κολωνάκι, κυκλοφορούσε ο Μελέτης. Ισχνός γεράκος, μικροκαμωμένος, με μακριά άσπρα μαλλιά και μακρύ αμπέχονο. Εκανε θελήματα για χαρτζιλίκι και αυτοαποκαλούνταν «καλόγερος», άγνωστο γιατί. Μαζί με τις ευχαριστίες, άφηνε στο τραπέζι και τα χειρόγραφα «αρχαία σοφά λόγια» του, όπως έλεγε. Αρλούμπες στην ουσία. Ηταν άκακος, σεμνός, αλαφροπάτητος. Γραφικός και μαζεμένος.

Συχνά τον έφερνα στον νου μου, από τότε που ο Κώστας Ζουράρις μας κατακλύζει με γνωμικά χιλιάδων ετών, που μπαίνει στον κόπο και να μας μεταφράσει. Καλοσύνη του.

Απαραίτητη η διαιτησία έγκυρου ειδικού, για να εστιάσει στο σύνδρομο από το οποίο πάσχει ο βουλευτής του Σύριζα, κυρίως μετά την πρόσφατη παρουσία του στο έδρανο της Βουλής και την απαράδεκτη, εμετική συμμετοχή. Οι… απειλές του να επιστρέψει στη Γαλλία εάν η Ν.Δ. γινόταν κυβέρνηση αθετήθηκαν.

Κρίμα. Πολύ κρίμα. Αλλά διερωτώμαι, μαζί με πολλούς άλλους, εάν έχει εξακριβωθεί η ύπαρξη έδρας του στην Πόλη του Φωτός. Και λίαν αμφίβολο, εάν στους φοιτητές του, εκεί, θα ξεστόμιζε τις ίδιες απρέπειες, πόσο μάλλον στη γαλλική Βουλή. Θα τον μάζευαν αυθωρεί και παραχρήμα. Και δικαίως, με τσουχτερές συνέπειες.

Δεν μου φαίνεται να άκουσα, τη συγκεκριμένη μέρα, κανέναν να φωνάζει «μαζέψτε τον», όπως σε άλλες περιπτώσεις, πολύ λιγότερο προσβλητικές.

Βέβαια, δεν βρίσκεται στην ελληνική Βουλή τυχαία. Τον λιμπίστηκαν ψηφοφόροι και τον ανέδειξαν. Ερεβος η ψυχή του ανθρώπου. Θυμήθηκα την αντίδραση γνωστής μου (που έζησε στις ΗΠΑ 40 χρόνια) και ψήφισε Χρυσή Αυγή «γιατί μ’ αρέσει να βλέπω να πέφτει ξύλο στη Βουλή»… Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Το ερώτημα είναι, τι μέτρα θα ληφθούν για να συμμορφωθεί ο εν λόγω – και να υποστεί τις σχετικές συνέπειες.

Αφού έχει αδυναμία στα γνωμικά και είναι γνώστης της γαλλικής γλώσσας, ας του αφιερώσουμε και το ταιριαστό: «Lorsqu’on veut faire trop d’esprit, on perd le peu qu’on a», ήγουν: «Οταν θέλει κανείς να κάνει περίσσιο πνεύμα, χάνει και το λίγο που διαθέτει».

Μαίρη Αγαθοκλη, Βρυξέλλες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή