Αεροπορική βιομηχανία, το ελληνικό «κενό»

Αεροπορική βιομηχανία, το ελληνικό «κενό»

Κύριε διευθυντά

Η αεροπορική βιομηχανία είναι κλάδος της οικονομίας που ενώ διεθνώς γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αντίθετα στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί και ως προς τους αριθμούς απασχολουμένων και τον κύκλο εργασιών. Το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να κάνει κινήσεις για να τον αναζωογονήσει.

Στον αμυντικό τομέα έχουμε δύο κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τη συντήρηση και την αναβάθμιση των αεροσκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων: το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΑΕ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Εδώ, όπως επισημάνατε στο άρθρο σας της 4ης Αυγούστου, υπάρχει άμεση ανάγκη για νέο ξεκίνημα από πλευράς οργάνωσης και διοίκησης. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος λανθασμένων χειρισμών, με παράδειγμα προς αποφυγήν αυτό που συνέβη προ ετών με τα ναυπηγεία.

Ο τομέας της πολιτικής αεροπορικής βιομηχανίας είναι από αρκετά χρόνια σχεδόν νεκρωμένος. Παλαιότερα η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε συνεργείο που απασχολούσε άνω των 1.000 τεχνικών στο Ελληνικό. Ομως, όταν μεταφέρθηκε στα Σπάτα και η Ολυμπιακή πουλήθηκε, το συνεργείο αδρανοποιήθηκε και έκτοτε παραμένει ερμητικά κλειστό. (Η ιδιοκτήτρια του «Βενιζέλος» έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να το υπενοικιάσει.)

Εδώ προτείνεται να μελετηθεί η απόσχιση ενός τμήματος της ΕΑΒ που να προικιστεί με το υπόστεγο της Ο.Α. Η εμπορική αυτή Α.Ε. θα αναλαμβάνει εργασίες σε πολιτικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Βενιζέλος». Με τον κλάδο διεθνώς σε ανάπτυξη και την ευνοϊκή γεωγραφική θέση είναι βέβαιο ότι η πρόταση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή από Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες του κλάδου. Σημειώνεται ακόμη ότι αυτό θα βοηθήσει και την εναπομείνουσα «Αμυντική» ΕΑΒ να επικεντρωθεί στην κύρια αποστολή της.

Παντελής Βελισσαρόπουλος, Μηχανικός Μ.Ι.Τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή