Για τον αλησμόνητο ευπατρίδη Ηλία Ηλιού

Για τον αλησμόνητο ευπατρίδη Ηλία Ηλιού

Κύριε διευθυντά

Ο διακεκριμένος συνεργάτης σας Κώστας Λεονταρίδης αφιέρωσε το σχόλιο της 24-7-2019 στον αείμνηστο Ηλία Ηλιού.

Είναι πράγματι κατόρθωμα μέσα στα στενά όρια ενός δημοσιογραφικού σχολίου να χωρέσει και να καταγραφεί η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του πρόσφατου ελληνικού πολιτικού βίου, η προσωπικότητα του μεγέθους του Ηλία Ηλιού. Ο Ηλίας Ηλιού ανήκει στις διαπρεπείς, επίλεκτες πολιτικές προσωπικότητες, που ελάμπρυναν τον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά και την πνευματική της ζωή. Μπήκε στην πολιτική διαθέτοντας πολλά ουσιαστικά προσόντα. Ηταν βαθύς γνώστης της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, είχε άριστη νομική παιδεία και διέθετε ασυνήθη συνθετική και αναλυτική ικανότητα. Συνιστούσε πλήρη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ήταν πράγματι μαζί με τον αείμνηστο Γ. Παπανδρέου και τον Π. Κανελλόπουλο μια πολιτική ακαδημία επιστημών και πολιτικού ήθους. Ο συγκροτημένος πολιτικός του λόγος, πυκνός, ουσιώδης, ευπρεπής πάντα και κόσμιος, δορυφορείτο από την πλήρη τεκμηρίωση των θέσεών του και την αφοπλιστική δύναμη των επιχειρημάτων του.

Τον εσέβετο η Βουλή και πολλοί τον θεωρούσαν μέντορά τους. Τον εκτιμούσε βαθύτατα ο αείμνηστος Γ. Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος όχι μόνο ως κορυφαίο πολιτικό αλλά και ως λαμπρό και έξοχο πνευματικό άνθρωπο. Μετέφρασε τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη και πολλούς άλλους αρχαίους συγγραφείς μαζί με τον Ευάγγ. Παπανούτσο και τον Γιάννη Κορδάτο του εκδοτικού οίκου «Ζαχαρόπουλου». Υπήρξε το κόσμημα, το σέμνυμα της Βουλής στην οποία προσέφερε πολιτική παιδεία, πολιτικό πολιτισμό και ήθος πολιτικού ανδρός. Κλείνω την επιστολή μου με ένα περιστατικό που είναι άγνωστο σε πολλούς ιστορικούς της νεώτερης πολιτικής μας ιστορίας. Οταν ιδρύθηκε το ΕΑΜ ο Ηλίας Ηλιού πρότεινε την ηγεσία στον αείμνηστο Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Παπανδρέου του απαντά: «Ηλία μου, εσύ έχεις πάνω από το κεφάλι σου την Ελευθερία σου –ήταν το όνομα της γυναίκας του Ηλία Ηλιού– ενώ εγώ εάν δεχθώ θα έχω τον Θεό»! Εννοούσε τον κομμουνιστή Θεό. Επεδίωξε μαζί με το αηδόνι της Βουλής, τον Λ. Κύρκο, να μετασχηματίσουν ευρωσοσιαλισμό στη χώρα μας με ανθρώπινο και δημοκρατικό πρόσωπο, μια Αριστερά δημοκρατική, κοινοβουλευτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας. Μία Αριστερά ακίνδυνη και εθνικά ωφέλιμη, ευρωσοσιαλιστική. Απόπειρα συγκρίσεως εκείνης της Αριστεράς του Ηλία Ηλιού και του Λ. Κύρκου με τη σημερινή Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί υποτίμηση εκείνης και προσβολή. Εκείνη ήταν μια συγκροτημένη, δημοκρατική Αριστερά με δημοκρατική ιδεολογία.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», Νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή