«Οι έξυπνοι φοιτητές γίνονται ακτινολόγοι»

«Οι έξυπνοι φοιτητές γίνονται ακτινολόγοι»

Κύριε διευθυντά

Ο αξιότιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, κ. Ι. Τσιτουρίδης, στην επιστολή διαμαρτυρία του, με τίτλο «Περί εκπαίδευσης των ακτινολόγων», αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο μου στο οποίο αναλύω την κατά τη γνώμη μου λαθεμένη επιλογή των υποψηφίων γιατρών για ειδικότητα, τη λαθεμένη επιμονή στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία και τη λαθεμένη ανοχή μας να αγνοείται ο ψηφισμένος νόμος για την υποχρεωτική συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό και άξιο συγχαρητηρίων πρόγραμμά του για την εκπαίδευση των ακτινολόγων, που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με εγκαλεί για το παράδειγμα που χρησιμοποίησα στο πρόσφατο άρθρο μου που σκοπό έχει την ανάδειξη του προβλήματος της συνεχιζόμενης απαγόρευσης μερικής ή πλήρους εκπαίδευσης των ειδικευόμενων σε οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού φορέα.

Η ακτινολογία είναι η κατεξοχήν ειδικότητα που χρησιμοποιεί τις συνεχώς ανανεούμενες σύγχρονες απεικονιστικές τεχνολογίες («νέας γενιάς» CT, MRI), PET-CT (που στην Αμερική ανήκουν στην ακτινολογία), τις σύγχρονες θεραπευτικές επεμβατικές τεχνικές με αποκορύφωμα τις σύγχρονες ογκολογικές ακτινοθεραπευτικές θεραπείες με τα σύγχρονα μηχανήματα που μόλις πρόσφατα (με την εντυπωσιακή χορηγία του ΙΣΝ) εξοπλίσθηκαν τα περισσότερα νοσοκομεία του δημοσίου φορέα. Καλώς ή κακώς, αυτή η πανάκριβη διαγνωστική και επεμβατική ακτινολογία υπάρχει σε αρκετά μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι «αμαρτία» να μην έχουν οι ειδικευόμενοι νέοι ακτινολόγοι τη θεσμική κάλυψη να μπορούν να εκπαιδευθούν και σε αυτήν την τεχνολογία όταν απουσιάζει από το δημόσιο νοσοκομείο που εκπαιδεύθηκε.

Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος κ. Τσιτουρίδης, με το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση των ακτινολόγων, θα δεχθεί την πιο πάνω εξήγησή μου και τελικά θα συμφωνήσει μαζί μου για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα στα θέματα της μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Επιπλέον να τον διαβεβαιώσω ότι ο θαυμασμός και η εκτίμησή μου στην ακτινολογία και στους Ελληνες ακτινολόγους είναι τόσο μεγάλη, που σε βαθμό κουραστικό σε όλες τις ομιλίες μου προς τους φοιτητές της Ιατρικής, επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι «οι έξυπνοι φοιτητές γίνονται ακτινολόγοι», εξηγώντας πάντα τους λόγους. Εξάλλου, ο ίδιος μπορεί να διαπιστώσει αυτή τη θέση μου διαβάζοντας το πρόσφατο βιβλιαράκι μου με τίτλο «Συνάντηση με έναν νέο γιατρό» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Δημητρης Λινος, Καθηγητής, Governor American College of Surgeons

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή