Ο Αγιος Διονύσιος, προστάτης δικαστών

Ο Αγιος Διονύσιος, προστάτης δικαστών

Κύριε διευθυντά

Στις 3 Οκτωβρίου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Επισκόπου, πολιούχου της πόλης των Αθηνών και προστάτη του σώματος των Δικαστών.

Γεννήθηκε το 9 μ.Χ. Βαθύτατα μορφωμένος, σε ηλικία 25 ετών μεταβαίνει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ονομαστό κέντρο «πάσης σοφίας», συνοδευόμενος από τον σοφιστή Απολλοφάνη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του συνέβη ένα σημαντικό φυσικό φαινόμενο που τον σημάδεψε και ήταν η αιτία 19 χρόνια αργότερα να ασπαστεί τον χριστιανισμό.

Μια μέρα ευρισκόμενος στην Ηλιούπολη μαζί με τον Απολλοφάνη συνέβη ολική έκλειψη Ηλίου μη αναμενόμενη από τους αστρονόμους, η έκλειψη άρχισε στις 9 το πρωί έως το απόγευμα. Οπως αναφέρεται στην επιστολή του Διονυσίου προς Πολύκαρπον, ο Απολλοφάνης εκστατικός από το γεγονός απευθυνόμενος στον Διονύσιο του λέγει… «ταύτα, ω καλέ Διονύσιε, θείων πραγμάτων αμοιβαί…». Ο Διονύσιος, κατά το λεξικό Σουΐδα, έκθαμβος και αυτός από το παράδοξο γεγονός και επειδή οι γνώσεις του υπερέβαιναν τις ανθρώπινες, κατανόησε αμέσως το γεγονός και απευθυνόμενος στον Απολλοφάνη του απαντά «…Αγνωστος πάσχει Θεός δι’ ον το παν εζόφωταί τε και σεσάλευται…», δηλαδή «…Αγνωστος θεός πάσχει διά τον οποίον η φύση σκοτείνιασε και τρελάθηκε». Ηταν το 33 μ.Χ.

Το 52 μ.Χ. ο Διονύσιος παρακολουθώντας μαζί με όλο το σώμα των «Αρειοπαγιτών» την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Αρειο Πάγο, περί του μοναδικού και αληθινού Θεού θυμήθηκε το φυσικό γεγονός της Αιγύπτου και χωρίς να διστάσει απεδέχθη τη νέα θρησκεία. Λέγεται ότι η Δάμαρις η οποία βαπτίστηκε μαζί του, ήταν η γυναίκα του.

Στη συνέχεια, χριστιανός πλέον ο Διονύσιος και μάλιστα ο πρώτος στην ιστορία, έγινε ο δεύτερος επίσκοπος των Αθηνών μετά τον Ιερόθεο.

Απεβίωσε το 99 μ.Χ. επί αυτοκρατορίας Τραϊανού, σε ηλικία 90 ετών, στην Αθήνα με μαρτυρικό θάνατο υπέρ της χριστιανικής θρησκείας.

Ι. Κ. Γεωργιου, Καρδιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή