Μνήμες, συγκίνηση από το αφιέρωμα της «Κ»

Μνήμες, συγκίνηση από το αφιέρωμα της «Κ»

Κύριε διευθυντά

Ανάμεσα στα ένθετα της «Καθημερινής της Κυριακής» της 22-09-2019 είδα, με έκπληξη και ενθουσιασμό, και ένα εντυπωσιακό βιβλίο με τον τίτλο «Η Καθημερινή 1919-2019, 100 χρόνια επετειακή έκδοση». Η ανάγνωση των σελίδων του με γύρισε πίσω πολλές δεκαετίες, στη δεκαετία του ’40, που άκουγα τον αείμνηστο πατέρα μου, ο οποίος είχε γυρίσει από το αλβανικό μέτωπο, να διαβάζει την επιστολή του ιδρυτή της «Κ» προς τον Χίτλερ, και κυρίως στο 1953 –που ήμουν πρωτοετής της Νομικής του ΕΚΠΑ και που άρχισα από τότε να διαβάζω την «Κ» συνεχώς μέχρι σήμερα–, και με γέμισε ιδιαίτερη χαρά, γιατί ξανάβλεπα στις σελίδες της ονόματα Eλλήνων και ξένων και γεγονότα που έχουν καταχωρηθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Μου προκάλεσε όμως και συγκίνηση και, ως αναγνώστη της «Κ», υπερηφάνεια, γιατί ξαναδιάβασα κείμενα διαπρεπών δημοσιογράφων από την εποχή του ιδρυτή της μέχρι και σήμερα, τα οποία έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εδραίωση ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους και στη λειτουργία της Δημοκρατίας, που είχαν –και έχουν– ως γνώμονα τα λόγια του ιδρυτή της «Κ», εκπεφρασμένα στην πρώτη έκδοσή της, την 15-09-1919, σχετικά με τον σκοπό της «να συμβάλλει κάποτε, με όσας δημιουργήσει δυνάμεις, εις την ευτυχίαν της Ελλάδος».

Ως ένας από τους πιο παλιούς αναγνώστες της «Κ» εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους είχαν την ιδέα και επιμελήθηκαν την έκδοση του ως άνω βιβλίου, το οποίο θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου. 

Βασιλης Ν. Σαλακας, Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ, πρώην νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος Ν.Υ. ΔΕΗ, Αθήνα, Μελίσσια

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή