Κύκλοι Μιλάνκοβιτς και κλιματική αλλαγή

Κύκλοι Μιλάνκοβιτς και κλιματική αλλαγή

Κύριε διευθυντά

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα γνωστό, υπαρκτό, φυσικό, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, με περιόδους επαναλήψεως εκατοντάδων χιλιάδων ή χιλιάδων ή δεκάδων ετών – κάθε νέα επανάληψη «χωράει» μέσα στην προηγούμενη, μεγαλύτερη περίοδο. Η εναλλαγή ψυχρών και θερμών περιόδων οφείλεται σε «ουράνια» φαινόμενα, κατά τη θεωρία των κύκλων του Μιλάνκοβιτς – πολύ απλοποιητικά, στην εκκεντρότητα της γήινης τροχιάς, την κλίση του άξονα της Γης, στη μετάπτωσή του, στην (πάσης φύσεως) ακτινοβολία του ήλιου και στις συνεχείς περιοδικές μεταβολές τους. Ολα αυτά είναι πολύ γνωστά στους ειδικούς επιστήμονες, στους οποίους δεν ανήκω.

Αυτό που μοιάζει να είναι καινούργια ανακάλυψη – επινόηση είναι η γενική πεποίθηση ότι η διανυόμενη ή εγγίζουσα κλιματική αλλαγή οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακος. Το διακηρύσσουν οι προστάτες του περιβάλλοντος, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι ευαίσθητοι πολίτες, η Γκρέτα, ακόμα και τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί ειδικοί επιστήμονες, γνώστες της γεωλογικής ιστορίας της Γης και των ουράνιων φαινομένων, που διαφωνούν πλήρως με τις απόψεις της Γκρέτα. Εχω ακούσει τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνη Φώσκολο (που ονοματίζει και άλλους ομοίους του) να αναφέρει (με αποδεικτικά στοιχεία) γεωλογικές περιόδους χιλιάδων ετών κατά τις οποίες η θερμοκρασία της Γης ήταν περισσότερο από δύο βαθμούς μεγαλύτερη, χωρίς να υπάρχουν αυτοκίνητα και βιομηχανική παραγωγή και χωρίς να λειώσουν οι πάγοι στους πόλους, αλλά μόνον να «συρρικνωθούν». Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακολουθούν, δεν προηγούνται της θερμοκρασίας.

Λυπούμαι που δεν δόθηκε «βήμα» στους επιστήμονες αυτούς να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τη δική τους, πλήρως αντίθετη άποψη. Λυπούμαι που δεν οργανώθηκε από επιστημονικούς φορείς ή από το ίδιο το κράτος τέτοια αντιπαράθεση. Πράγμα που επιτρέπει τη σκέψη ότι το πρόβλημα δεν είναι επιστημονικό, αλλά πολιτικό – οικονομικό, συμφερόντων και υπακοής σε εντολές. Συνηγορεί και η θεατρική παράσταση που στήθηκε με την Γκρέτα και τις επισκέψεις της στον Πάπα και στον Ομπάμα.

Το θέμα έχει μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, γιατί ο λιγνίτης είναι γι’ αυτήν εθνική περιουσία, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της οποίας δεν πρέπει και δεν δικαιούται να απεμπολήσει χωρίς αντίρρηση, επειδή αυτό υποδεικνύουν κάποια εμπορικά εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Και, επιτέλους, ας κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα δικά μας «παιχνίδια».

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή