Η αναστήλωση ενός θρησκευτικού μνημείου

Η αναστήλωση ενός θρησκευτικού μνημείου

Kύριε διευθυντά

Υστερα από τις χαρμόσυνες καμπάνες ναών της πόλης μας, με εντολή του δέσποτα Αμβροσίου, ότι βρέθηκε χορηγός που θα αποκαταστήσει δωρεάν το Μνημείο των Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου –και ότι ο δέσποτας «έτρεξε 24 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε»–, αναγκάζομαι ως παλιός ενορίτης να ενημερώσω δημόσια τους ενορίτες και φίλους του μνημείου, προς χάριν και δόξαν της Παναγιάς μας: Ο δέσποτας έστειλε έγγραφο στον υπουργό Πολιτισμού το 2003, για την κατεδάφιση του διατηρητέου μνημείου. Σε ανοικτή επιστολή μου ενημέρωνα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον εισαγγελέα Αιγίου, φορείς δημόσιου τομέα, ότι το 1999 είχαμε εγκεκριμένη μελέτη και 413 εκατ. (δρχ.) του Δημοσίου. Ενώ θα μπορούσε, το έργο δεν δημοπρατήθηκε το 1999 και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν τα εγκεκριμένα κονδύλια. Το μνημείο εγκαταλείφθηκε επί πολλά χρόνια και επιδεινώθηκε η ετοιμορροπία του καθώς βρισκόταν στο έλεος των σεισμικών δονήσεων.

1) Το 1998, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού εγκρίθηκε η μελέτη – επίβλεψη του μνημείου.

2) Το άρθρο 11 ν. 3028/2002 «Περί προστασίας μνημείων…» αναφέρει: «Ο κύριος, ο νομέας και κάτοχος μνημείου υποχρεούται, για την άμεση εκτέλεση των εργασιών… με δική του φροντίδα και δαπάνη, χωρίς καθυστέρηση…». Υπάρχουν ευθύνες εγκατάλειψης μνημείου;

3) Καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε η πρώτη μελέτη με δεύτερη, καθώς δεν πληρούσε τους όρους έγκρισης. Σίγουρα θα συνταχθεί τρίτη από τον χορηγό, λόγω αποσύνθεσης του μνημείου. Πώς και από πού θα πληρωθούν 3 μελέτες;

4) Πρότεινα στο υπουργείο την αλλαγή φορέα (Περιφέρεια) εκτέλεσης του έργου.

5) Η ευχή όλων μας είναι ο χορηγός να τηρήσει την υπόσχεση αναστήλωσης του λαμπρού μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας απαγορεύοντας αυστηρά τα πειράματα, τις προχειρότητες, τις σκοπιμότητες, τις αυτεπιστασίες και λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.

Δημητριος Κακος, Αίγιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή