Περί διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Περί διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Κύριε διευθυντά

Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα που διδάσκεται συνεχώς στα ελληνικά σχολεία, από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Αναφέρεται στα χρόνια γέννησης και καθιέρωσης του χριστιανισμού, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, ανήθικη και εγκληματική εποχή.

Η ελληνική κοινωνία συγκινείται ιδιαίτερα από τους κανόνες και τα διδάγματα του χριστιανισμού, που έπαιξε μάλιστα ιδιαίτερο ρόλο στην απελευθέρωση και στη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Είναι εξάλλου ένας τρόπος ηθικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας. Ξεκινώντας από τους ηθικούς κανόνες και τα διδάγματα του χριστιανισμού, όπως το «αγαπάτε αλλήλους», η θρησκεία μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή που η βία και το μίσος βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην εποχή της μετανάστευσης κυκλοφορούν σε πολλές ελληνικές πόλεις παιδιά –συνοδευμένα ή ασυνόδευτα– από άλλες χώρες. Μπορεί να φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, πιστεύοντας σε άλλες θρησκείες με παρόμοιες ή διαφορετικές πεποιθήσεις. Τα Ελληνόπουλα πρέπει να γνωρίζουν ποιος ήταν ο Αλλάχ ή ο Κομφούκιος. Ποια ήταν η εποχή και η χώρα θεοποίησής τους.

Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να πάρει μορφή ιστορικού χαρακτήρα και ηθικής διαπαιδαγώγησης, πάντα με πνεύμα ενότητας και αγάπης. Απαλλαγή από αυτό δεν είναι σκόπιμη για την ελληνική κοινωνία, ούτε για τα παιδιά, που έχουν δικαίωμα στη μάθηση και στην ενημέρωση. Να τους εξηγεί πόσο εγκληματικό είναι να κουβαλάνε στις τσάντες τους πέτρες, μαχαίρια και… βόμβες σε εκπαιδευτικούς ή άλλους χώρους.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην οποία ζούμε, πρέπει να διδάσκονται τα πάντα, μεταφέροντας στα σχολεία ατμόσφαιρα αγάπης, συνεύρεσης και αλληλεγγύης.

Ολγα Ντινοπουλου, Αρχιτέκτων, Παπάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή