Δοκιμασμένη συνταγή για τα νοσοκομεία

Δοκιμασμένη συνταγή για τα νοσοκομεία

Κύριε διευθυντά

Κατ’ αρχάς θέλω να συγχαρώ τον συνάδελφο κ. Πασπάτη για το άρθρο του («Καθημερινή», 5/1/20) σχετικά με το θέμα της άσκησης της ιατρικής, όπως ασκείται ακόμη και σήμερα.

Μετά τη θαυμάσια, προεκλογικά, παρουσίαση του κ. Κοντοζαμάνη για το πρόγραμμα της Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, πίστευα ότι ένα από τα πρώτα θέματα που θα εισηγείτο στον υπουργό κ. Κικίλια θα ήταν να σταματήσει στα νοσοκομεία το αναχρονιστικό full time, το οποίο άλλωστε έχει αποτύχει σχεδόν διεθνώς και να εφαρμόσει το part time, το οποίο από ετών η πρώτη διδάξασα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), δηλαδή η Αγγλία, το έχει καταργήσει με την παρότρυνση μάλιστα των συνδικάτων, τα οποία ίδρυσαν και τον δικό τους ασφαλιστικό φορέα.

Στη συνέχεια, θέλω να επισημάνω τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω εφαρμογή, τόσο για την κοινωνία όσο και για τους ασθενείς γενικότερα.

– Οι γιατροί θα συμπληρώνουν τον απαράδεκτα χαμηλό μισθό τους.

– Θα αποσυμφορηθούν οι λίστες των χειρουργικών και των παθολογικών ασθενών. Και τούτο διότι οι ιατρικές πράξεις θα γίνονται εκτός ωραρίου (απογεύματα και Σαββατοκύριακα), οπότε θα αμβλυνθεί και το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, διότι ευχαρίστως θα προσφέρουν νάρκωση, εφόσον θα αμείβονται επιπλέον.

– Οι συναλλαγές θα είναι διαφανείς, διότι οι πληρωμές θα γίνονται μέσω του νοσοκομείου, αλλά και για εκτός νοσοκομείου υπηρεσίες οι γιατροί θα φορολογούνται.

– Τα πανεπιστήμιά μας βγάζουν τους περισσότερους γιατρούς και εντούτοις στα νοσοκομεία έχουμε έλλειψη γιατρών, διότι οι νεαροί γιατροί πολύγλωσσοι βρίσκουν στο εξωτερικό θέσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό.

– Αναμενόμενη βεβαίως είναι η αντίδραση των συνδικαλιστών, πολλοί των οποίων ίσως δεν παρακολουθούν συστηματικά τις καθημερινές προόδους της ιατρικής. Ομως αν μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν τολμήσει την απαιτούμενη αλλαγή, ποιος θα την τολμήσει; Ο αναχρονισμός και η ψευδαίσθηση ότι έχουμε δωρεάν ή φθηνή περίθαλψη, θυμίζει την αντίστοιχη ψευδαίσθηση που έχουμε για τη δωρεάν Παιδεία, ενώ τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα στενάζουν!

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εμείς οι γιατροί, ανεξαρτήτως ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων, διεθνώς, δεν είμαστε ικανοί να διοικήσουμε αποτελεσματικά το υπουργείο Υγείας, όπως άλλωστε οι θεωρητικοί καθηγητές οικονομολόγοι αποτυγχάνουν ως υπουργοί Οικονομικών. Επομένως θα χαρώ εάν ο κ. Κικίλιας αποτελέσει τη λαμπρή εξαίρεση, εφαρμόζοντας το εξαίρετο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον άξιο συνεργάτη του κ. Κοντοζαμάνη.

Ε.Γ. Συγκούνας MD FACS, Νευροχειρουργός, τ. Δ/τής Νοσ. Ευαγγελισμός, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή