Τα 200 χρόνια, το νόημα και το λογότυπο

Τα 200 χρόνια, το νόημα και το λογότυπο

Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με τα σχόλια του εκπροσώπου του σχεδιαστικού γραφείου Beetroot, που σχεδίασε το λογότυπο για τα 200 χρόνια του νεοελληνικού έθνους από το 1821, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο φύλλο σας της 23/2/2020, βασικές αρχές για τον σχεδιασμό του υπήρξαν η ανταπόκριση στις «σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας» και η κατανόηση του ότι αυτό «απευθύνεται σε ένα ετερογενές κοινό».

Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεωρήσεων οδήγησε σε ένα άνευρο και ασαφές αποτέλεσμα, που συγχέεται και παρερμηνεύεται εύκολα μέσα στον σύγχρονο καθημερινό καταιγισμό χιλιάδων εικόνων και την πληθώρα ανάλογων αντιμετωπίσεων του παγκοσμιοποιημένου διαφημιστικού χώρου.

Δεν χρειάζεται εδώ να αναφερθούν πιθανές τέτοιες παρερμηνείες. Αρκεί να τονισθεί η δευτερεύουσα σημασία που αποδίδεται τελικά στο κύριο θέμα αυτού του λογοτύπου, που είναι η Ελλάδα (της οποίας το «ετερογενές κοινό» συνδέεται με ισχυρές κοινές συνιστώσες, όπως η γλώσσα, η Ιστορία, το θρήσκευμα κ.λπ.), και στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας της, που υποβαθμίζονται από την έμφαση που αποδίδεται στον τελευταίο μόνο αριθμό 1 των γενεθλίων της κατάκτησης της ανεξαρτησίας της.

Προς αποφυγήν παρερμηνειών θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι ασφαλώς κατά τα άλλα το λογότυπο οφείλει να είναι σύγχρονο, επικοινωνιακό κ.λπ., αποφεύγοντας τις όποιες κορώνες εθνικής έξαρσης, αλλά πάντως μεστό νοήματος και ερεθισμάτων για σκέψη και προβληματισμό.

Θα πρέπει επίσης να πείθει ακόμη και μέσα από τη διαδικασία σχεδιασμού του ότι αποτελεί τεκμήριο των όποιων δημοκρατικών θεσμών κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονικής διαδρομής την οποία καλείται να αναδείξει.

Προτείνεται προς αυτή την κατεύθυνση η διενέργεια ενός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιδεών ανοικτού σε όλες και όλους τους Ελληνες και η συγκρότηση προς τον σκοπό αυτό μιας αντίστοιχης, αδιαμφισβήτητης από πλευράς κύρους, κριτικής επιτροπής, που θα συντάξει τις σχετικές προδιαγραφές και τους όρους και θα αναλάβει την ευθύνη και την τιμή της αξιολόγησης των  προτάσεων που θα υποβληθούν.

Το προϊόν αυτής της διαδικασίας θα αποτελέσει έτσι πραγματικό αποτέλεσμα μιας συστράτευσης των δημιουργικών δυνάμεων αυτού του τόπου, με τους όποιους θετικούς συνειρμούς αυτή μπορεί να προκαλέσει στην προσπάθεια του να αρθρώσει έναν πειστικό συμβολικό λόγο για τις θεμελιώδεις αρχές του και τη μέχρι τώρα πορεία του.

Α.Δ. Τριποδακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή