Η παρεξηγημένη έννοια του «σώζω»…

Η παρεξηγημένη έννοια του «σώζω»…

Κύριε διευθυντά

Απαντώντας  σε ερώτηση επιστολογράφου σας, επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα: 1. Στην επιστολή μου («Κ» – 24/3/2020) μπορεί να μην έγινε σαφής διαχωρισμός των διαφόρων εννοιών του ρήματος «σώζω», τονίστηκε όμως ότι ο Ιησούς (=Σωτήρας) ήρθε για να σώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Η έννοια του «σώζω» δηλώνει την απελευθέρωση από την ενοχή και την κατάκριση της αμαρτίας, καθώς και από τη δύναμη και την επίδρασή της στην ψυχή του ανθρώπου.  Με τη σταυρική Του θυσία ο Ιησούς πήρε επάνω Του την ποινή για όλες τις αμαρτίες μας (Α΄ Πέτρου 2.24). Ο άνθρωπος λοιπόν μπορεί με μετάνοια και πίστη να γίνει αποδέκτης αυτής της θυσίας, για να μπει σε πορεία «σωτηρίας»… με στόχο να κερδίσει –όπως τόνισε– την αιώνια ζωή «…αγωνίζεσθε εισελθείν διά της στενής πύλης· ότι πολλοί, λέγω υμίν, ζητήσουσιν εισελθείν και ουκ ισχύσουσιν» (Λουκάς 13.23-24). 2. Είναι φανερό ότι ο αξιότιμος κ. Τσολοδήμος στην επιστολή του, «Η επιστήμη είναι αυτή που σώζει» («Κ» – 28/3/2020), χρησιμοποιεί το ρήμα «σώζω» με εντελώς διαφορετική έννοια, αυτήν του «διασώζω και απελευθερώνω από έναν επερχόμενο κίνδυνο». Δυστυχώς πολλά δυσάρεστα και τραγικά συμβαίνουν σε αθώους ανθρώπους εξαιτίας του κακού που αποφασίζουν να επιλέξουν και να επιβάλουν κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι.

Πρόκειται για αποτέλεσμα της κατάχρησης ενός μεγάλου δώρου που έδωσε ο Δημιουργός στον άνθρωπο, της ελεύθερης βούλησης, αυτού δηλαδή που οι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν «το αυτεξούσιο». Η ελευθερία της βούλησης είναι αυτή που κάνει τον καθένα από εμάς να είναι υπεύθυνος και υπόλογος στον Θεό και στους ανθρώπους για τα λόγια και τις πράξεις του, και του δίνει το δικαίωμα ακόμη και να αμφισβητήσει την ύπαρξη του Δημιουργού του, ή και να θεωρήσει παρωχημένη και ξεπερασμένη την πίστη στις αιώνιες αξίες που Εκείνος αποκάλυψε. 3. Η επιστήμη αναντίρρητα έκανε καταπληκτικές προόδους. Πόσο άραγε προχώρησε η ανθρώπινη γνώση στην ουσία των όσων έφτιαξε ο Θεός; Ανεξαρτητοποιήθηκε απ’ Αυτόν ή Τον μιμείται; Ο μέγας αστρονόμος Τζέιμς Τζινς (1877-1946) έγραψε: «Η επιστήμη νόμιζε πως θα μπορέσει να φτιάξει μηχανή που να αναπαράγει τις σκέψεις του Νεύτωνα, την έμπνευση του Μιχαήλ Αγγελου, τις συγκινήσεις του Μπαχ…

Στην πορεία κατάλαβε πως είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μηχανή ικανή να αναπαραγάγει το φως ενός κεριού  ή το πέσιμο ενός μήλου». Η επιστήμη μάς βοηθάει ελέω Θεού, ως «προέκταση» της αγάπης Του, και της Χάρης Του, είναι το χέρι του Θεού για τη βελτίωση της καθημερινότητας μετά την πτώση του ανθρώπου. Αλλωστε «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθέν εστιν, καταβαίνον από του πατρός των φώτων» (Ιάκωβος 1.17).                                               

Τάκης Καραθανασης, Αξιωματικός Αεροπορίας ε.α., Παπάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή