Από τη Θεωρία του Χάους έως τον Τ.Σ. Ελιοτ

Από τη Θεωρία του Χάους έως τον Τ.Σ. Ελιοτ

Κύριε διευθυντά

Στον Εντουαρντ Λόρεντζ, «εμπνευστή»  της Θεωρίας του Χάους, αποδίδεται το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας» – η ιδέα ότι μια πεταλούδα που πετάει σήμερα στο Πεκίνο μπορεί να τροποποιήσει την καταιγίδα τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη. Στην πράξη είδαμε ότι δεν είναι μια πεταλούδα αλλά μια ταπεινή νυχτερίδα, όχι στο Πεκίνο αλλά στην περιοχή Γουχάν της Κίνας, που έχει προκαλέσει μια τρομερή, φονική καταιγίδα σε ολόκληρη την υφήλιο!

Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις που «αποκαλύπτουν» ότι ο ιός αυτός προήλθε μάλλον από κάποιο εργαστήριο. Εάν αυτό είναι αληθές ή όχι, ο ασκός του Αιόλου έχει πλέον ανοιχτεί. Πόσο καιρό θα πάρει για να δημιουργηθεί ένας παρόμοιος ιός και να χρησιμοποιηθεί από φανατικά ή διαταραγμένα άτομα ή ομάδες, που πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι που κατέχουν την αλήθεια; Και τέτοια άτομα υπάρχουν παντού σήμερα, όπως διαχρονικά υπήρχαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Είναι άμεση ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια, διαθέτοντας αφειδώς πόρους, για να αντιμετωπίσει τη σημερινή πανδημία και να προετοιμάσει τα εργαλεία που θα ενδυναμώσουν την ανθρωπότητα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοιες μελλοντικές απειλές. Δυστυχώς, ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού θέματος δεν διασφαλίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα συντονιστεί για να βρει λύσεις σε ένα τέτοιο πρόβλημα.

Εάν δεν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα επαληθευτεί η προφητεία του κορυφαίου ποιητή Τ.Σ. Ελιοτ («Οι κούφιοι άνθρωποι», μετάφραση Γ. Σεφέρης): «Ετσι τελειώνει ο κόσμος / Οχι με έναν βρόντο μα μ’ ένα λυγμό».

Λευτερης Σπιθας, Αγία Παρασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή