ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο ηλεκτροφωτισμός γηπέδου ΠΑΟ το 1939

Ο ηλεκτροφωτισμός γηπέδου ΠΑΟ το 1939

Κύριε διευθυντά
Στην αναδρομή του Χρ. Κόντου «Ενας “άστεγος” γίγαντας» («Καθημερινή» 25/4/20) για το γνωστό γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού έχει παρεισφρήσει μια ανακριβής ημερομηνία σε σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, για τη διεξαγωγή νυκτερινών ποδοσφαιρικών αγώνων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας ήταν «το 1948 το πρώτο με προβολείς».

Ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου έγινε 9 χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1939, από την ΗΕΑΠ (Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς), που ηλεκτροδοτούσε τότε την πρωτεύουσα. Το έργο ηλεκτροφωτισμού έγινε δωρεάν, στο πλαίσιο, προφανώς, μιας μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας που έκανε η ΗΕΑΠ για τη διάδοση εφαρμογών του ηλεκτρισμού.

Το ηλεκτροφωτισμένο γήπεδο φιλοξένησε τους πρώτους νυκτερινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ έξι ομάδων για το τουρνουά της «Βραδυνής», από 23 έως 30 Ιουλίου 1939. Τους επόμενους μήνες του 1939 και το 1940 έγιναν αρκετοί νυκτερινοί αγώνες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που ήταν και το μοναδικό με ηλεκτροφωτισμό.

Εκτενής δημοσίευση για τους πρώτους αυτούς νυκτερινούς αγώνες υπάρχει στο «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» Φιλιππότη του τρέχοντος έτους.

Λεωνίδας Κουρής