ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τιμημένη φουστανέλα και σελίδες δόξας

Τιμημένη φουστανέλα και σελίδες δόξας

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της Παρασκευής 24.4.2020 της έγκριτης «Καθημερινής» δημοσιεύεται κείμενο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη με την υπογραφή «Φαληρεύς» και με τον τίτλο «Ταλιμπάν με μολότοφ;»

Μέρος του κειμένου, αναλογικά το μεγαλύτερο, υπό τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Στους τσολιάδες», είναι αφιερωμένο εις την έκθεση της στολής των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς. Με περιφρονητικό και λίαν σκωπτικό λόγο περιγράφει «Μια φρουρά η οποία αποτελείται από άνδρες, οι οποίοι από τη μέση και κάτω είναι ντυμένοι γυναικεία (μίνι φούστα και καλσόν)».

Την ένδοξη και αιματοβαμμένη φουστανέλα με τα «χοντροπάπουτσα» τσαρούχια, τα οποία φορούσαν οι αρματολοί και οι κλέφτες απαξιώνει, οι οποίοι με τους αγώνες τους απελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τον τουρκικό ζυγό των τετρακοσίων χρόνων.

Αυτή την τιμημένη φουστανέλα και το φουντωτό τσαρούχι φορούσαν οι εύζωνοι, οι οποίοι έγραψαν αμέτρητες σελίδες δόξας, ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας κατά τους απελευθερωτικούς πολέμους της πατρίδας μας. Τιμητικά και μέχρι τις ημέρες μας, μονάδες του στρατού μας διατηρούν και φέρουν τον τίτλο «συντάγματα ευζώνων».

Σήμερα, οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, οι φρουροί του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και οι σκοποί στις πύλες εισόδου, από ξηράς, της πατρίδας μας συνεχίζουν να φέρουν την εθνική ελληνική παραδοσιακή στολή του τσολιά, όπως έχει διαμορφωθεί από το έτος 1880 (Γ. Μυλωνά, «Στολές Βαλκανικών Πολέμων»).
Πλέον των παραπάνω, ο κ. Κασιμάτης λοιδορεί και χαρακτηρίζει ως «γελοία» τη στολή της Προεδρικής Φρουράς και προτείνει τα χοντροπάπουτσα τσαρούχια να αντικατασταθούν με γυναικεία χαμηλοτάκουνα παπούτσια και τα υπόλευκα και χοντροκομμένα καλσόν της φουστανέλας με λεπτά και δικτυωτά τοιαύτα προκειμένου να αναδεικνύονται καλύτερα τα πόδια αυτών που τα φορούν. Πραγματικά διερωτώμαι αν ένα κείμενο τόσο απαξιωτικό για το εθνικό ένδυμα των Ελλήνων, με το οποίο ένδυμα προβάλλεται η πατρίδα μας και διατηρείται η Ιστορία και οι παραδόσεις μας, έχει θέση στις σελίδες της σοβαρής, έγκριτης και υπεύθυνης «Καθημερινής».

Νικολαος Ζαρκαδας, Υποστράτηγος ε.α.