Ο φουστανελοφόρος πρεσβευτής μας

Ο φουστανελοφόρος πρεσβευτής μας

Κύριε διευθυντά

Από όσα γνωρίζω, ο Ηπειρώτης ιατρός και πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης διετέλεσε πρώτος πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι. Ηταν δε ο πρώτος και μοναδικός Ελληνας πρεσβευτής ο οποίος, ως εθνική ενδυμασία, χρησιμοποιούσε την τετιμημένη ευζωνική ενδυμασία. Ο Ιωάννης Κωλέττης, συνεπώς, είναι και ο δημιουργός των πρώτων ελληνογαλλικών διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες υπήρξαν και εξακολουθούν, έκτοτε, να είναι φιλικότατες. Εξερχόμενος ο πρεσβευτής μας του πρεσβευτικού μεγάρου, συνοδευόταν από 4-5 ευσταλείς ευζώνους, οι οποίοι, με την πρωτότυπη και εντυπωσιακή εμφάνισή τους, προκαλούσαν τον ενθουσιασμό σε μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες.

Ο Ιωάννης Κωλέττης ουδέποτε αρνήθηκε πρόσκληση εκ μέρους των άλλων διπλωματικών αρχών. Επρεπε όμως και η ελληνική πρεσβεία να οργανώσει, σε ανταπόδοση, σχετική δεξίωση. Μη δυνάμενος όμως, για λόγους οικονομικούς, να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις των ομολόγων του, επενόησε ο ευφυής Ηπειρώτης να παραθέσει δεξίωση στο Δάσος της Βουλώνης, με έθιμα «κλεφτοαρματωλών» του 1821, τα οποία προκαλούσαν απέραντο ενθουσιασμό των παρευρισκομένων προσκεκλημένων.

Προέβημε στη βραχεία αυτή σημείωση εξ αφορμής επικριτικού, για την ευζωνική ενδυμασία, σχολίου, το οποίο έγινε αιτία για να λεχθούν, να γραφούν και να γνωσθούν τόσο πολλά σχόλια για τους ευζώνους μας, οι οποίοι έδωσαν πάντοτε το «παρών» στους αγώνες της πατρίδας, πολλοί δε εξ αυτών προσέφεραν υπέρ αυτής τη ζωή τους ιερό παρανάλωμα.

Πάντως, εν προκειμένω, ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε και το γνωμικό, σύμφωνα με το οποίο είναι δύσκολο να αρέσει κάτι σε όλους, «το πάσιν αδείν χαλεπόν».

Κωνσταντινος Σκαλτσας Β.Α., Μ.Α., Ph.D, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή