Περί ανδροκρατίας και πανδημίας

Περί ανδροκρατίας και πανδημίας

Κύριε διευθυντά

Στο μεταφρασμένο άρθρο της κ. Amanda Taub («Κ» 20.5.2020, «Μαθήματα διαχείρισης της πανδημίας») εκθειάζεται ο καλύτερος έλεγχος της πανδημίας σε χώρες στις οποίες ηγούνται γυναίκες. Ας το δεχθούμε. Η ένστασή μου αφορά τρία σημεία του κειμένου που, ανεξάρτητα από τον «δράστη», τη συντάκτρια ή / και τον μεταφραστή, εντέλει αποτελούν για τον αναγνώστη λανθασμένες πληροφορίες.

– Αναφέρεται ότι η Ισλανδία είχε λιγότερους θανάτους τουλάχιστον κατά 10% συγκριτικά με τη γειτονική Σουηδία, αν και έως τις 15.5.2020 στην Ισλανδία είχαν καταγραφεί 10 θάνατοι (29 ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ στην ευρισκόμενη σε απόσταση πλέον των 2.000 χιλιομέτρων «γειτονική» της Σουηδία 3.646 θάνατοι (361 ανά εκατομμύριο κατοίκων).

– Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ επέτυχε, τελικά, πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτων, αν και, με βάση τους θανάτους ανά καταγεγραμμένα κρούσματα, αυτό ίσχυε συγκριτικά με χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον ιό (Βέλγιο, Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Ιταλία, με διπλάσιο έως τριπλάσιο δείκτη), αλλά όχι και με άλλες χώρες λιγότερο πληγείσες (Αυστρία, Εσθονία, Νορβηγία και Τσεχία, με 15%-40% μικρότερο δείκτη).

– Αναφέρεται ότι η ανδροκρατούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας θρηνεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους, αν και στις 15.5.2020 στη χώρα είχαν καταγραφεί μόνον 3.646.

Δημ. Χατζηδακης, Δρ Χημικός Μηχανικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή