Περί μεταφυσικής, πίστης και επιστήμης

Περί μεταφυσικής, πίστης και επιστήμης

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της Κυριακής, 31/5/2020, διαβάζοντας το άρθρο του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, με τίτλο «Τι ανήκει στην επιστήμη και τι στην πίστη;» διαπίστωσα ότι στα μεταφυσικά θέματα αναμειγνύει την επιστήμη. Φαίνεται ότι λόγω άγνοιας, προσπαθεί να ερμηνεύσει θέματα ορθοδόξου πίστεως με επιστημονικές μεθόδους. Ετσι εξηγείται, γιατί διερωτάται ότι εφόσον δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι όσοι ήρθαν σε επαφή με σάλιο λεπρών στη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας δεν μολύνθηκαν, τότε για έναν επιστήμονα είναι διαδιδόμενες λαϊκές δοξασίες. Ονομάζει παραδοσιοκράτες αυτούς που πιστεύουν αυτά και αυτούς που αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήματα της επιστήμης. Καλό θα ήταν να παραδεχθεί ο αρθρογράφος ότι η επιστήμη έχει όρια. Στηρίζεται στους φυσικούς νόμους, στην παρατήρηση και στο πείραμα. Πέραν των ορίων αυτών, τοποθετείται η μεταφυσική. Τα θέματα της μεταφυσικής δεν υπόκεινται σε επιστημονικές θεωρίες και αποδείξεις.

Μια εξέχουσα προσωπικότητα του περασμένου αιώνα, στη νομική επιστήμη, ο καθηγητής Αλέξανδρος Τσιριντάνης, συγγραφέας πολλών βιβλίων, όχι μόνο νομικών, αλλά και χριστιανικής ορθοδόξου πίστεως, χωρίς να θεολογεί, γράφει σ’ ένα βιβλίο του: «Η πίστις ως βίωμα», τα εξής σχετικά με το θέμα μας: «Τα θέματα για τα οποία μας μιλάει η χριστιανική πίστη είναι “μη βλεπόμενα”, είναι πέρα από κάθε έρευνα». Σε αυτές τις λίγες λέξεις περιέχεται η απάντηση, ως προς το τι εκπροσωπεί η Θεία Κοινωνία στην ορθόδοξη λατρεία.

Ως επιστήμων ερευνητής επί βιολογικών θεμάτων και στη συνέχεια ως πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν αντιμετώπισα ποτέ περίπτωση, που ζητήματα επιστημονικά να είναι σε αντίθεση με τη χριστιανική πίστη και αυτό, διότι πρόκειται περί διαφορετικών θεμάτων. Η σωστή απάντηση σε ανάλογα ερωτήματα επέρχεται με την αναζήτηση του αληθινού νοήματος των επιμέρους θεμάτων.

Χρηστος Γιαμβριας, Ομότ. καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή