Ο πολιτισμός μας απέναντι στον σουλτάνο

Ο πολιτισμός μας απέναντι στον σουλτάνο

Κύριε διευθυντά

Η σπουδαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε πρόσφατη δήλωσή της, αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη σκανδαλώδη και εκβαρβαρισμένη απόφαση του «σουλτάνου» για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατέληξε στους στίχους του δημώδους ποιήματος, που στοιχειώνουν αιώνες τώρα τις ψυχές και τους πόθους των Ελλήνων: «Σώπασε κυρα-Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις/πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι».

Η κατακραυγή των απανταχού της γης χριστιανών και του πολιτισμένου κόσμου κατά του εν λόγω ανοσιουργήματος δεν «ίδρωσε το αυτί» του σκληροτράχηλου ταραξία της περιοχής, που στοχεύει να ανακηρυχθεί σε ηγεμόνα παγκόσμιας δύναμης. Εντυπωσιακές είναι οι διαμαρτυρίες θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών της υφηλίου, πλην όμως αποτελούν απλά ευχολόγια χωρίς κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα, αφού η πλειοψηφία των ισχυρών της Δύσης δεν επιθυμεί να τα «χαλάσει» με τη γείτονα λόγω ιδίων συμφερόντων.

Η μετατροπή του οικουμενικού μνημείου της χριστιανοσύνης και του πολιτισμού σε τζαμί, όσο και αν μας προκαλεί θλίψη, πρέπει να θεωρείται οριστική, όπως έγινε παλιότερα με άλλους βυζαντινούς ναούς, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την καταστροφή και βεβήλωση χριστιανικών μνημείων της Πόλης και τη βίαιη εκδίωξη με καταπάτηση των περιουσιών χιλιάδων Ελλήνων. Κάτω από το θλιμμένο βλέμμα της Πλατυτέρας θα συνωθούνται γονυκλινείς οι μουλάδες και οι οπαδοί τους για προσευχή στον «μεγάλο» τους Αλλάχ. Ας όψεται η αποχριστινιασμένη Ευρώπη που πλημμύρισε ανεξέλεγκτα από εκατομμύρια μουσουλμάνους μετανάστες και τζαμιά, για να επαληθευθεί η πρόβλεψη του S. Huntington «Το Ισλάμ από τη στιγμή που θα αποκτήσει συνοχή θα απειλήσει σοβαρά τη Δύση».

Απάδει πάντως προς την πολιτιστική μας ταυτότητα η ανεύθυνη προκλητικότητα μέσω του Διαδικτύου προς διάπραξη «αντιποίνων» με επιθέσεις και κατά μουσουλμανικών μνημείων, τζαμιών, τουρκικών προξενείων και κτιρίων. Οι Ελληνες δεν έπαυσαν ποτέ να ελπίζουν και να πλάθουν οράματα για το μέλλον. Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της αποκατάστασης της δικαιοσύνης ενός χιλιοβασανισμένου λαού θα τρέφει πάντοτε τα σωθικά του. Γιατί η Υβρις θα φέρει κάποτε τη Νέμεση.

Δημήτριος Δημηνας, Δικηγόρος, Κατερίνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή