Ενα πακέτο μέτρων για τον Παρθενώνα και μια πινακίδα «αφιερωμένη» στον Ελγιν

Ενα πακέτο μέτρων για τον Παρθενώνα και μια πινακίδα «αφιερωμένη» στον Ελγιν

Κύριε διευθυντά

Ο Παρθενώνας, στην Ακρόπολη της Αθήνας, κατασκευάστηκε την εποχή του Περικλή, μετά την απόκρουση των περσικών εισβολών, και συμβολίζει τη νίκη της αθηναϊκής δημοκρατίας και την υπεροχή της απέναντι στον περσικό απολυταρχισμό. Ο Παρθενώνας είναι το πλέον αναγνωρίσιμο απ’ όλα τα αρχαία μνημεία και έχει εμπνεύσει το έμβλημα της UNESCO, του οργανισμού που προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.  Ο Παρθενώνας επομένως δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αρχαίο μνημείο, αλλά είναι «το» μνημείο. Πολλοί από τους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές περιλαμβάνουν την επίσκεψη στον Παρθενώνα στο πρόγραμμά τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους φτάνουν με κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά. Οι αρχαίοι Αθηναίοι χρειάσθηκαν 11 χρόνια για να φτιάξουν τον Παρθενώνα. Οι σύγχρονοι Αθηναίοι έχουν ζώσει τον Παρθενώνα με σκαλωσιές επί 31 χρόνια, για να τον συντηρήσουν. Τα σχόλια είναι περιττά.

Επιτρέψτε μου να υποβάλω μια συνολική πρόταση για το μοναδικό αυτό μνημείο.

• Οι σκαλωσιές να απομακρύνονται το καλοκαίρι και να ξανατοποθετούνται τον  χειμώνα.

• Να υπάρξει και να δημοσιοποιηθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών αναστήλωσης.

• Να τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση πινακίδα με το ιστορικό της αρπαγής των Γλυπτών της Ζωφόρου από τον Λόρδο Ελγιν. Η πινακίδα αυτή (σε αρκετές γλώσσες) θα εξιστορεί το χρονικό της αφαίρεσης-αρπαγής με βάση τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία και θα μνημονεύει και το αίτημα της χώρας μας για επιστροφή των Γλυπτών.

• Κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής προσέλευσης επισκεπτών, να λειτουργούν πρόσθετα ταμεία, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Εναλλακτικά να υπάρξουν σημεία πώλησης εισιτηρίων και εκτός του αρχαιολογικού χώρου.

• Κατά τις ημέρες απεργίας των αρχαιοφυλάκων, οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης να παραμένουν στη θέση τους και απλώς να μην κόβουν εισιτήρια εισόδου (είσοδος ελεύθερη). Παράλληλα σε ειδική πινακίδα να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα αιτήματα του κλάδου τους. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, με θετική απήχηση τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τη χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού θα ενεργοποιηθούν και θα επιλύσουν το πρόβλημα εμφάνισης και επισκεψιμότητας του Παρθενώνα.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή