Η «λυδία λίθος» και τα λάθη μας

Η «λυδία λίθος» και τα λάθη μας

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις μου σχετικά με το πολυσυζητούμενο αυτή τη στιγμή στη χώρα μας θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα πιστεύω ακράδαντα πως το ονοματολογικό, εάν περιέχει τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε παραλλαγή, έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα και βαρύτητα από όλα τα άλλα τα αλυτρωτικά, Σύνταγμα, αεροδρόμια, δρόμοι κ.λπ. Και αυτό γιατί πίσω από τη λέξη Μακεδονία, υπάρχει ανάγλυφος ένας σπουδαίος και λαμπρός πολιτισμός και μια σπουδαία πολιτισμική και εθνική ταυτότητα, που σφετερίζονται επιμελώς χρόνια τώρα οι Σλάβοι γείτονές μας.

Για τον λόγο και μόνο αυτόν, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να μη συναινέσει, ρητά και κατηγορηματικά, σε ένα τέτοιο έγκλημα κατά της Ιστορίας, και το οποίο εμπεριέχει στο μέλλον σοβαρό εθνικό κίνδυνο για την πατρίδα μας.

Μια υποχώρηση στην ονομασία, είμαι βέβαιος ότι θα είναι μέγα ιστορικό λάθος και θα προξενήσει ζημιά στα συμφέροντα της χώρας μας στο μέλλον, όπως ακριβώς μέγα λάθος απεδείχθησαν και οι συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης με τις οποίες δώσαμε στην Τουρκία το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης, με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα κατοχής στην Κύπρο.

Από τα λάθη αυτά, πιστεύω διακαώς, θα πρέπει να διδάσκονται πρωτίστως οι πολιτικοί μας, αλλά και όλοι οι Ελληνες που ρέπουν με άνεση δυστυχώς στο εθνικό μας σπορ, τη λήθη.

Επίσης, σε όσους διαφωνούν με τα συλλαλητήρια γιατί δήθεν οι πολίτες που κατεβαίνουν σε αυτά κρίνουν μάλλον με το θυμικό παρά με τη λογική, θέλω να τους θυμίσω ότι η ένδοξη ελληνική ιστορία, που είναι θαυμαστή σε όλη την ανθρωπότητα, γράφτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της με γνώμονα το θυμικό και την ψυχή και πολύ λίγο με τη λογική.

Η ψυχρή λογική μόνη της, χωρίς συναίσθημα, είναι νομίζω χαρακτηριστικό αποκλειστικά και μόνο των υπολογιστών και όχι των ατόμων με ευαισθησίες, οράματα και επιδιώξεις που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε εκείνους που με πλήρη αφέλεια και ευκολία ερμηνεύουν την έκφραση των πατριωτικών συναισθημάτων των απλών πολιτών με απαράδεκτους και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, όπως εθνικολαϊκιστές, ακροδεξιοί κ.λπ.

Συμπερασματικά, λοιπόν, νομίζω ότι ο όρος Μακεδονία ή τα παράγωγά του αποτελεί τη «λυδία λίθο» της όλης υπόθεσης, πράγμα που φαίνεται και από την εμμονή των Σκοπιανών στο όνομα.

Ι. Κ. Παπουτσιαδης, Συνταξιούχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή