Ξεφύλλισμα ιστορίας, πένθιμης και ηρωικής, η πορεία ζωής μιας Μακεδόνισσας δασκάλας

Ξεφύλλισμα ιστορίας, πένθιμης και ηρωικής, η πορεία ζωής μιας Μακεδόνισσας δασκάλας

Κύριε διευθυντά

Μια φωτογραφία, 100 χρόνων ιστορία: «Εν Κωνσταντινουπόλει τη 15η Ιουλίου 1918» – «Αι απόφοιτοι του Ζαππείου Διδασκαλείου Κωνσταντινουπόλεως». Εικονίζονται: Καθήμενη η Μαρίκα Κωνσταντινίδου, καθηγήτριά τους, με 14 Ελληνίδες από όλες τις Κοινότητες, του Πόντου, της Αρμενίας, της Ρουμανίας και βεβαίως από την Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Βόρειο Ηπειρο, γενέτειρα των εξαδέλφων ευεργετών Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα.

Στη σειρά των ορθίων, τρίτη από δεξιά, εικονίζεται η Βενετία Τασιώνη. Γεννήθηκε στους Πύργους της Κοζάνης, χωριό του Βερμίου όρους, το 1898, όταν από το 1897 δολοφονούνταν από τους Βουλγάρους στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης Ελληνες ιερείς, διδάσκαλοι, ιατροί, έμποροι… Ο πατέρας της, Κων/νος Τασιώνης, ήταν έμπορος στην ανθούσα, μέχρι το 1832, Κοζάνη, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή.

Οπως όλοι οι έμποροι, είχε επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα: Κωνσταντινούπολη, Βενετία… και την πρώτη θυγατέρα του ονόμασε Βενετία. Η Κοζάνη κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904) υπέστη πολλές καταστροφές. Ηδη από το 1902 οι κατακρεουργηθέντες από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις Ελληνες πρόκριτοι, διδάσκαλοι, ιερείς, ιατροί, έμποροι, ανέρχονται σε 187. Το 1903 και 1904 σφαγιάσθηκαν από τους Βουλγάρους 648 Ελληνες πρόκριτοι και 130 ελληνικά σχολεία υπέκυψαν στην τρομοκρατία των Κομιτατζήδων που είχαν αναλάβει τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας.

Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον και αφού το 1912 απελευθερώθηκε η Μακεδονία, ο μητροπολίτης Κοζάνης διάλεξε παιδιά από τα χωριά, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ιδρύματα του εξωτερικού και να γίνουν διδάσκαλοι. Από τους Πύργους της Κοζάνης επελέγη η Βενετία Τασιώνη που φοίτησε στο Ζάππειο Διδασκαλείο της Κωνσταντινουπόλεως, εσωτερική για 6 χρόνια, από όπου αποφοίτησε το έτος 1918.

Στην εορτή αποφοιτήσεως, αι απόφοιτοι ανέβασαν στο θέατρό τους την Τραγωδία «Πέρσαι» του Αισχύλου στο πρωτότυπο. Στη συνέχεια δίδαξε για 20 χρόνια στα χωριά της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου.

Οι ανάγκες για την Παιδεία έγιναν τεράστιες μετά την εθνική τραγωδία του 1922, όταν στη Μακεδονία κατέφυγαν 800.000 εκπατρισμένοι Ελληνες.

Η Βενετία Τασιώνη παντρεύτηκε τον έφορο Αμυνταίου Πάνο Λαμπρόπουλο και απέκτησαν 3 παιδιά επιστήμονες.

Από το 1939 έζησε με την οικογένειά της στην Aθήνα «εν χαλεπαίς ημέραις».

Οι Πύργοι, το χωριό της πάνω στο Βέρμιο, πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς το 1944.

Εις τας δυσμάς του βίου της, το 1992, έμελλε να ακούσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από την τηλεόραση να λέει: «Οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας, θα καταλάβουν επί τέλους ότι δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική» και βούρκωσε μαζί του…

Απεβίωσε το 1994 πλήρης ημερών.

Οι θυγατέρες της

Μαίρη Λαμπροπούλου-Καραμήτσου

Ελένη Λαμπροπούλου-Ράπτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή