Και για μπάρκο μες στ’ αμπάρια

Και για μπάρκο μες στ’ αμπάρια

Κύριε διευθυντά

Με ενδιαφέρον διάβασα στο «Τέχνες και γράμματα» του φύλλου της «Κ» του Σαββάτου 27 – Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018, το κείμενο του κ. Στέφανου Μακρή «Βγάζοντας από τη λήθη έναν ήρωα». Ο κ. Μακρής παρουσιάζοντας το βιβλίο της κ. Τέσυς Μπάιλα «Αγριες θάλασσες», μας λέει ότι το βιβλίο αναφέρεται στον πατριώτη καπετάνιο Μιλτιάδη Χούμα, που αποφάσισε με το καΐκι του «Ευαγγελίστρια» να ρισκάρει τη ζωή του και το καΐκι του, και από το 1941 έως το 1944 να οργώνει τις ελληνικές θάλασσες σε αποστολές διαφυγής προς τη Μέση Ανατολή Αγγλων και Ελλήνων αγωνιστών. Στη συνέχεια παρουσιάζει τη συνομιλία που είχε με τη συγγραφέα. Στην τελευταία ερώτηση: «Υπάρχει αναλογία στην ιστορία του Χούμα με τη σημερινή εποχή;» η κ. Μπάιλα απαντά:

«Σε πολλά επίπεδα. Οταν έγραφα το βιβλίο, το προσφυγικό ήταν σε πλήρη εξέλιξη… Τότε κατάλαβα πως το υλικό που είχα στα χέρια μου για την περίοδο 1941-1944 ήταν επίκαιρο. Και τότε οι άνθρωποι έφευγαν μέσα στο καΐκι του Μιλτιάδη για να βρουν καταφύγιο στον Τσεσμέ και στη Μέση Ανατολή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…». Φοβούμαι ότι η κ. Μπάιλα, αν έτσι κατάλαβε, πλανάται πλάνην οικτράν. Τι σχέση έχουν οι σημερινοί πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή με τους Αγγλους και τους Ελληνες πατριώτες που διέφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη Μέση Ανατολή; Οι πρώτοι έρχονται για να σωθούν από τον πόλεμο, οι δεύτεροι πήγαιναν για να συνεχίσουν τον πόλεμο και τον αγώνα κατά του Αξονος.

Οι πρώτοι έρχονται για να σώσουν τη ζωή τους, οι δεύτεροι πήγαιναν για να δώσουν τη ζωή τους. Οι πρώτοι αν ναυαγήσουν περισυλλέγονται και περιθάλπονται, οι δεύτεροι, αν τους έπιαναν οι Γερμανοί ή οι Ιταλοί, ξέρουμε πολύ καλά ποια θα ήταν η μοίρα τους. Μόνο καταφύγιο στον Τσεσμέ και στη Μέση Ανατολή δεν έψαχναν να βρουν οι διαφεύγοντες Ελληνες και Αγγλοι, και δεν υπάρχει καμία αναλογία με τη σημερινή εποχή. «Αλεξάνδρεια – Ραφήνα πήγαινε τα χρόνια εκείνα / και για μπάρκο μες στ’ αμπάρια είχε μόνο παλικάρια», μας λέει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Βίρβου για το καΐκι «Αγία Κυριακή». Δεν νομίζω ότι θα γραφεί τραγούδι για τα φουσκωτά που μας φέρνουν «παλικάρια» από τη Μέση Ανατολή.

Ματθαίος Μ. Δημητρίου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή