Από τον πατριωτισμό έως τον εθνικισμό

Από τον πατριωτισμό έως τον εθνικισμό

Κύριε διευθυντά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (11-11-1918 / 11-11-2018), που γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς, μεταξύ άλλων είπε: «Ο εθνικισμός είναι προδοσία του πατριωτισμού». Ο πατριωτισμός είναι η αγνή αγάπη, η μεγάλη, καθαρή, ανιδιοτελής προς την πατρίδα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που τη δορυφορούν. Είναι αγάπη προς τον πολιτισμό της. Είναι αγάπη στη γλώσσα, στην Παιδεία, για την Ελλάδα των δύο Νομπέλ, είναι αγάπη προς τη θρησκεία μας, είναι αγάπη προς την ιστορία μας που είναι ιστορία της ελευθερίας και του αδούλωτου φρονήματος.

Ο εθνικισμός είναι από δόλο και αγριότητα υπέρβαση του πατριωτισμού σε ακραίες συμπεριφορές που αποτελούν άρνηση και ακύρωσή του. Ο εθνικισμός είναι η πατριδοκαπηλία, είναι η ευτελής εμπορία του πατριωτισμού, εθνικισμός είναι να κάνεις στο όνομα του πατριωτισμού εγκλήματα δήθεν για την υπεράσπισή του. Το ίδιο όμως δημοκρατικά απαράδεκτος και εθνικά επικίνδυνος είναι και ο αριστερισμός, που με κάθε μέσον προσπαθεί να επικρατήσει στην Ελλάδα. Ο πατριωτισμός είναι υψηλό και ευγενές φρόνημα, ο εθνικισμός και ο αριστερισμός ιδεολογικά τέρατα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, π. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», Νομικός – συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή