Ο Π. Κανελλόπουλος και η Μακρόνησος

Ο Π. Κανελλόπουλος και η Μακρόνησος

Κύριε διευθυντά

Η περιγραφή από τον κ. Δ. Αλικανιώτη («Κ» 29.9.18, σ. 8) για τον φερόμενο χαρακτηρισμό της Μακρονήσου ως Παρθενώνος και τη φράση προς τον Βαν Φλιτ από τον Παν. Κανελλόπουλο είναι ακριβή μέχρι κεραίας. Ο ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος έχει καταγράψει την πραγματική φράση στο βιβλίο του «Αναπολήσεις» τόμ. Β΄ (Παπαζήσης, 2006, σ. 150-151), την οποία και ο υπογράφων άκουσε αλλά αφηγήθηκε και στη Ν. Λουλέ (βλ. «Κανελλόπουλος-Αποχαιρετισμός, εκδ. Καραμπερόπουλος, χ. χ. σ. 105-106). Κατά τη μαρτυρία του Κ. Δεσποτόπουλου, τη φράση του Κανελλόπουλου τη διάβασε στο περιοδικό «Σκαπανεύς» που έβγαζε η διοίκηση του νησιού και καταλήγει: «Κάποιος δημοσιογράφος απομόνωσε τη λέξη Παρθενώνας και έβγαλε τη φράση που τον κυνήγησε σε όλη του τη ζωή. Δεν θα μπορούσε ποτέ ο Κανελλόπουλος με το ήθος που είχε να πει τέτοιο πράγμα.

Το κακό είναι ότι δεν βρέθηκε, δυστυχώς, εκείνο το φυλλάδιο του “Σκαπανέα” που, όπως σας είπα, το διάβασα με τα μάτια μου. Αν βρισκόταν θα σταματούσε η λάσπη που του έριξαν». Τον Μάρτιο 2003 στην αίθουσα του ΦΣ Παρνασσός κατά την παρουσίαση βιβλίου ο Λεωνίδας Κύρκος, προκληθείς από τον δημοσιογράφο Γ. Καράγιωργα, συγκατένευσε ότι ουδέποτε ο Κανελλόπουλος αποκάλεσε τη Μακρόνησο Παρθενώνα.

Με αφορμή την αποδιδόμενη στον Κανελλόπουλο φράση «Στρατηγέ ιδού ο στρατός σου» και όσα ακριβή περί του αντιθέτου αναφέρει ο κ. Αλικανιώτης, ας προστεθούν όσα άκουσε ο υπογράφων από τον Π. Κανελλόπουλο: Οταν τον Δεκέμβριο 1952 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Παπάγου, στις συνεδριάσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου μετείχε εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Η συμμετοχή του εδικαιολογείτο ως έλεγχος της διαθέσεως του στρατιωτικού υλικού που μας προμήθευαν οι ΗΠΑ, βάσει του άρθρου 6 της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας της 20ής Ιουνίου 1947 που υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Κ. Τσαλδάρη και τον πρέσβη των ΗΠΑ Μακ Βη, κατά το οποίο «Η ελληνική κυβέρνησις θέλει επιτρέψει εις τα μέλη της αμερικανικής αποστολής να παρακολουθώσιν ελευθέρως την χρησιμοποίησιν της παρεχομένης προς την Ελλάδα παρά των ΗΠΑ βοηθείας…». (βλ. το άρθρο στην Ξενοκρατία Βίπερ 507, 1975, σ. 110. Ας σημειωθεί ότι ο Θεμ. Σοφούλης μόνο φραστικά είχε αρνηθεί αντίστοιχο έλεγχο, λέγοντας ότι το υλικό μετά την παράδοσή του ανήκει στην Ελλάδα και η κυβέρνηση θα το διαθέτει κατά τις παρουσιαζόμενες ανάγκες). Οταν σε υπόδειξη του Κανελλόπουλου ότι θα συζητηθούν υπηρεσιακά θέματα, που δεν σχετίζονται με στρατιωτικό υλικό και αρνήθηκε να αποχωρήσει ο εκπρόσωπος, ο Κανελλόπουλος έλυσε τη συνεδρίαση, συναντήθηκε αμέσως με τον Παπάγο και τον ενημέρωσε. Οταν μετ’ ολίγον κατέφθασε ο διαβόητος πρέσβης των ΗΠΑ από το 1950 Πιουριφόι διαμαρτυρόμενος, ο Παπάγος τάχθηκε με το μέρος του Κανελλόπουλου. Μετά από λίγους μήνες έπαυσε η παρουσία Αμερικανού στο Συμβούλιο του ΥΕΘΑ και ο Πιουριφόι έφυγε από την Ελλάδα για τη Γουατεμάλα.

Ο Κίπλιγκ έγραψε: «.. Αν σου βαστά η ψυχή ν’ ακούς όποιαν αλήθεια εσύ είχες πει παραλλαγμένη απ’ τους κακούς για να ’ναι για τους άμυαλους παγίδα…». Ο Κανελλόπουλος βάσταξε. Καιρός να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Νικολαος Π. Σοϊλεντακης, επίτ. πρόεδρος Εφετών Διοικ. Δ/ρίων, δρ Νομ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή