Παλαμάς, Δροσίνης, εκδηλώσεις μνήμης

Παλαμάς, Δροσίνης, εκδηλώσεις μνήμης

Κύριε διευθυντά

Συμπληρώνονται φέτος 160 χρόνια από τη γέννηση δύο μεγάλων Νεοελλήνων ποιητών οι οποίοι δέσποσαν, επί δεκαετίες, στα γράμματα: του Κωστή Παλαμά (1859-1943) και του Γεωργίου Δροσίνη (1859-1951). Αμφότεροι μεσολογγίτικης καταγωγής, συνοδοιπόροι και ομότεχνοι, υπήρξαν εκπρόσωποι της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, της λεγόμενης Γενιάς του ’80, που οδήγησε την ποίηση έξω από τη θεματική και τον ρητορικό στόμφο του ρομαντισμού.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωταγωνίστησαν στην πνευματική ζωή του τόπου μας ως λογοτέχνες, με πολύπλευρα ενδιαφέροντα, αλλά και στον δημόσιο βίο, όπου διέπρεψαν επιτυχώς (Ακαδημία Αθηνών, Γενική Γραμματεία Πανεπιστημίου, υπουργείο Παιδείας κ.ά.).

Για την προβολή του έργου τους δραστηριοποιούνται: το Ιδρυμα Κωστή Παλαμά (1960, πρόεδρος Κική Δημουλά), που προβαίνει στην επανέκδοση της συγγραφικής του παραγωγής, σε 50 τόμους, και ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (1997, πρόεδρος Ελένη Βαχάρη), με έδρα την Κηφισιά, έπαυλη Αμαρυλλίς, κατοικία του ποιητή, που λειτουργεί ως μουσείο, παράλληλα με το Λαογραφικό Μουσείο στον αναπαλαιωμένο πατρογονικό πύργο του Δροσίνη, στις Γούβες Ιστιαίας, πηγή έμπνευσης του έργου του. Μέλημα της πολιτείας, η οργάνωση εκδηλώσεων, μνήμης και τιμής για τους δύο ποιητές, οι οποίοι σφράγισαν ουσιαστικά την παιδεία του τόπου μας..

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή