Ο Αγιος, η Ρίτα Γουίλσον, ο Κ. Λεονταρίδης κ.ά.

Ο Αγιος, η Ρίτα Γουίλσον, ο Κ. Λεονταρίδης κ.ά.

Κύριε διευθυντά

Ως εμμανής του παρελθόντος, ξεφύλλιζα στην Εθνική Βιβλιοθήκη την εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Ηπείρου», την οποία εξέδιδε στην Αθήνα ο Ηπειρώτης Γ. Γάγαρης, και αλίευσα την «είδηση» της 19.1.1896, κατά την οποία: «Επί τη επετείω του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου ετελέσθη εφέτος η εορτή των Ηπειρωτών· ο ναός ήτο κατάμεστος πλήθους Ηπειρωτικού […] Την ιερουργίαν ετέλεσεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Νεκτάριος Κεφαλάς, διευθυντής της Ριζαρείου σχολής και σύμβουλος της φιλανθρωπικής των Ηπειρωτών αδελφότητος…».

Ο Αγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στην Σηλυβρία της Ανατ. Θράκης και ήτο ηπειρωτικής καταγωγής. Μεταξύ των στενών συνεργατών του ήτο και ο Φώτιος Πάντος,  από το χωριό Σωτήρα της Β. Ηπείρου, που βρίσκεται στην αλβανική πλευρά τού «διχασμένου βουνού» της Μουργκάνας, εις την ελληνική πλευρά του οποίου βρίσκεται το χωριό μου Λεια – Φιλιατών. Από το χωριό Σωτήρα κατάγεται –εκ μητρός– η γνωστή Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, ο οποίος έχει προσχωρήσει εις το ορθόδοξο δόγμα. Κάτι άλλο που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Ελευθέριος Σταυρίδης (1893-1966), ο οποίος διετέλεσε γ.γ. και βουλευτής του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1920, αποχωρήσας εξ αυτού, οριστικώς το 1928, ήτο ανιψιός, εξ αποθανούσης αδελφής του Αγίου Νεκταρίου (+1920).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι εικόνα του Αγίου Γεωργίου του φουστανελά, καμωμένη από τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο (1871-1932), και με δύο άλλες εικόνες του, κοσμούν, μαζί με πίνακες του Σωτήρη Σόρογκα, το Μουσείο Υφαντή, στο χωριό μου Λεια της Μουργκάνας.

Οι δύο άλλες «ειδήσεις» της ιδίας εφημερίδος, της 1.3.1896, αναφέρονται σε δύο βαπτίσεις αλλοθρήσκων, οι οποίοι προσχωρούν εις το ορθόδοξο δόγμα. Ο πρώτος εξ αυτών ήτο Εβραίος εξ Ιωαννίνων, ο Δαυίδ Ηλ. Κοφφίνας και ανάδοχοι αυτού ήσαν ο Κ. Λεονταρίδης, Ηπειρώτης, και ο εκ Σπάρτης Παν. Παναγουλάκος. Ο δεύτερος ήτο Οθωμανός, επίσης εξ Ιωαννίνων, και ανάδοχος αυτού υπήρξε ο Αλ. Λεονταρίδης.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή