Το γήπεδο ΠΑΟ και η «λύση Γουδί»

Το γήπεδο ΠΑΟ και η «λύση Γουδί»

Κύριε διευθυντά

Οι δήμαρχοι Αθηναίων, που δυστυχώς είναι μέτοικοι τις τελευταίες δεκαετίες, επωφελούνται από τη δημοσιότητα που αποκτούν και μετακομίζουν στην κύρια πολιτική σκηνή (βουλευτές, υπουργοί).

Δεν γνωρίζω αν ο νέος δήμαρχος, με σημαντική προϋπηρεσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, ενώ η πόλη μας έχει δεκάδες προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, θέτει ως πρώτο στόχο την εξορία της ομάδας μας στον Βοτανικό!

Ο Παναθηναϊκός μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται κρίση. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την απόφαση των ιδιοκτητών της ποδοσφαιρικής ομάδας να εγκαταλείψει την ιστορική έδρα της στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και να μεταναστεύσει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εκεί αγωνίζεται σε σχεδόν άδειες κερκίδες. Το στάδιο δεν αποτελεί «έδρα».

Αναφέρω ενδεικτικά ότι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η Μπάγερν και ο Αγιαξ, χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα ολυμπιακά στάδια χωρίς επιτυχία και αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν δικά τους γήπεδα ποδοσφαίρου.

Θα αναφερθώ τώρα στο έργο της κατ’ ευφημισμόν «διπλής ανάπλασης». Το συγκεκριμένο διάταγμα είναι δημιουργία επώνυμων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η «διπλή ανάπλαση» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της πόλης των Αθηνών, ούτε των Αθηναίων, ούτε του Παναθηναϊκού.

Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το πρώτο γήπεδο που κατασκευάστηκε στη χώρα μας αποκλειστικά για ποδόσφαιρο. Το γήπεδο αυτό ήταν για μισόν αιώνα η αποκλειστική έδρα της Εθνικής μας Ομάδας και έχει πολλές «πρωτιές» και «αποκλειστικότητες». Νομίζω ότι πρέπει να χαρακτηρισθεί «διατηρητέο μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου» από την αρμόδια επιτροπή. Αν εξετασθεί με όρους περιβαλλοντικούς, το σημερινό γήπεδο είναι ένας ακάλυπτος χώρος που δεν επιβαρύνει την περιοχή. Αντίθετα, αν στη θέση του δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο και πολυώροφος σταθμός αυτοκινήτων, θα υπάρξει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν επαρκεί για να στεγάσει όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού σήμερα. Γιατί όμως πρέπει ο σύλλογος να εξορισθεί στον Βοτανικό; Η κατάλληλη θέση υπάρχει και βρίσκεται στο Γουδί, μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στη θέση «Πάρκο Ελληνικού Στρατού». Η θέση αυτή προσφέρεται απόλυτα για τους εξής λόγους:

α. Η περιοχή έχει άριστη προσπέλαση, από τις λεωφόρους Κανελλοπούλου (Κατεχάκη), Ε. Κοκκινοπούλου, την προέκταση της οδού Παπαδιαμαντοπούλου και τον σταθμό μετρό Κατεχάκη, από τον οποίο απέχει 700 μέτρα.

β. Η περιοχή έχει σαφές νομικό καθεστώς, δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις.

γ. Δεν απαιτούνται έργα υποδομής, ούτε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντίθεση με τον Βοτανικό, όπου η δαπάνη των έργων αυτών είναι εξαιρετικά υψηλή.

δ. Στην περιοχή δεν υπάρχουν δένδρα ή οποιαδήποτε ξυλώδης βλάστηση.

ε. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ή αλλαγή χρήσεων γης, διότι ο νόμος 1515/1985 «Ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας» (άρθρο 15, παρ. 2, 3 δ) προβλέπει τη «…δημιουργία συστήματος μεγάλων πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν ολόκληρη την έκταση της πόλης… Στο Γουδί, στην έκταση ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων και Ζωγράφου».

στ. Η περιοχή απέχει μόνο 1.700 μέτρα από τη σημερινή ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού Α.Ο. Αντίθετα, ο Βοτανικός απέχει 4.900 μέτρα από την έδρα του Παναθηναϊκού και μόνο 1.400 μέτρα από την έδρα του Ολυμπιακού στον Ρέντη.

ζ. Επισημαίνεται ότι το νέο αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού Α.Ο., που θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, με κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει όχι μόνο αγωνίσματα κλειστού χώρου (σάλας), αλλά και πολλά αγωνίσματα ανοικτού στίβου (άλματα, ρίψεις), να γίνει δηλαδή ένα σπουδαίο αθλητικό κέντρο-κυψέλη για την αθλούμενη νεολαία της Αθήνας και των βορειοανατολικών δήμων της Αττικής, που θα λειτουργεί καθημερινά. Θα είναι, δηλαδή, ένα αθλητικό κέντρο-πόλος αθλητισμού, όπως προβλέπεται στον νόμο 1515/1985.

Η μεταφορά του γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό δεν συμφέρει κανέναν από τους εμπλεκομένους (Δήμος Αθηναίων, Εθνική Τράπεζα, Παναθηναϊκός, Αθηναίοι δημότες, κάτοικοι Αμπελοκήπων). Τούτο έχει αναλυθεί διεξοδικά στο παρελθόν από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας μας.  Παρακαλώ λοιπόν τον νέο δήμαρχο, τους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ και της ΚΑΕ και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να εγκαταλείψουν τη σκέψη «Βοτανικός» και να εξετάσουν τη λύση «Γουδί».

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή