Ιατρική εκπαίδευση και κακοδαιμονίες

Ιατρική εκπαίδευση και κακοδαιμονίες

Κύριε διευθυντά

Χάρηκα που ο καθηγητής κ. Δημ. Λινός επανέφερε στην «Κ» της 9/9/2019 το θέμα της μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η οποία πράγματι στη χώρα μας «πάσχει σοβαρά». Οι κακοδαιμονίες, που πολύ σωστά περιγράφονται από τον κ. Λινό, μπορούν να εκλείψουν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν σημαντικά, αν εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι οδηγίες και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) για την ιατρική εκπαίδευση.

Με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε όλους τους κατοίκους της, η Ε.Ε. συνέστησε ειδική συμβουλευτική επιτροπή. Με υπόδειξη αυτής της επιτροπής εκδόθηκαν οδηγίες και συστάσεις, τις οποίες οφείλουν να εφαρμόσουν όλες οι χώρες-μέλη, ώστε να εναρμονιστεί η παρεχόμενη μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση σε ολόκληρη την Ενωση.

Ολες οι χώρες-μέλη, πλην της Ελλάδας, αλλά και χώρες μη μέλη, τις έχουν εφαρμόσει. Η χώρα μας, αν και τις υπέγραψε όλες, δεν τις εφαρμόζει. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό Υγείας τον κ. Σούρλα και υφυπουργό την κ. Γιαννάκου προσπάθησε να τις θέσει σε εφαρμογή μερικώς, αλλά απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο λόγω έντονης αντίδρασης των φοιτητοπατέρων, μεταξύ των οποίων πρωτοστατούσε ο κατόπιν υπουργός κ. Πολάκης.

Ακόμα και παλαιότερα, αλλά κυρίως έπειτα από αυτή την προσπάθεια, υποβάλλονταν σχετικές εισηγήσεις πρακτικώς σε όλους τους υπουργούς Υγείας. Μερικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά οι περισσότεροι τα αγνόησαν. Δυστυχώς, και η νέα, φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι έχει πρόθεση να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Ας ελπίσουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα μας εκπλήξει ευχάριστα και σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αναστροφή του ιατρικού brain drain, για την εθνική μας οικονομία, για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας και κυρίως για την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα στον μη προνομιούχο Ελληνα ασθενή.

Θεοδοσιος Δοσιος, Θωρακοχειρουργός, Πρώην εκπρόσωπος της χώρας στην Advisory Committee for Medical Training της Ε.Ε.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή