Από την Αφροδίτη έως το λαοφιλές μπικίνι

Από την Αφροδίτη έως το λαοφιλές μπικίνι

Κύριε διευθυντά

Κάτι μου έφερε ξαφνικά στη μνήμη την περίπτωση της Αφροδίτης. Τον παλιό εκείνο τον καιρό, που όλες οι θεές του Ολύμπου ήταν σεμνά ντυμένες, με ποδήρεις χιτώνες, και που μόνο η θεά Αρτεμις φορούσε μια σχετικά κοντή φούστα, που ήταν όμως απαραίτητη αφού αυτή έτρεχε, με τα σκυλιά της, στα δάση και στα λαγκάδια κυνηγώντας τα πανέμορφα ελάφια.

Ακόμα και η θεά Αφροδίτη φορούσε ποδήρη χιτώνα μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Αλλά τον 5ο αιώνα ο περίφημος γλύπτης, ο Πραξιτέλης, όταν επρόκειτο να σμιλέψει ένα άγαλμα της θεάς, σκέφτηκε ότι δεν ήταν σωστό να παριστάνουν τη θεά του έρωτα ντυμένη. Επρεπε αυτή να ήταν γυμνή και να δείχνει το θεϊκό σώμα της. Για να κάνει λοιπόν το άγαλμά του, βρήκε την περίφημη εταίρα, τη Φρύνη, που έμεινε στην Ιστορία όχι γιατί ήταν εταίρα και του Περικλή, αλλά για το υπέροχο σώμα της. Αυτή λοιπόν ποζάρισε και ο Πραξιτέλης σμίλεψε το περίφημο μαρμάρινο άγαλμα με το όνομα Κνιδία Αφροδίτη, όπου η θεά ήταν ολόγυμνη!

Οταν όμως αυτό το άγαλμα παρουσιάστηκε στο κοινό, υπήρξε γενική κατακραυγή. Πολλοί μίλησαν για αίσχος, για ντροπή, ακόμα και για ασέβεια. Μόνο οι καλλιτέχνες συμφώνησαν με την άποψη του Πραξιτέλη, και αμέσως ο εξαίρετος ζωγράφος, ο Απελλής, ζωγράφισε την Αφροδίτη, στον πίνακά του με τίτλο «Η αναδυομένη Αφροδίτη», να βγαίνει από τη θάλασσα χωρίς… μαγιό! Από κει και πέρα η γυμνή εμφάνιση της θεάς Αφροδίτη γενικεύτηκε.

Τελικά κατάλαβα γιατί θυμήθηκα την Αφροδίτη. Το έναυσμα ήταν κάποιες παλιές φωτογραφίες που μου έδειξε ένας φίλος. Φωτογραφίες πιθανόν του τέλους του 19ου αιώνα που είχαν πάρει σε νεαρές κολυμβήτριες. Αυτές φορούσαν μαγιό πολύ «σεμνά», αφού ήταν κλειστά στον λαιμό και έφταναν μέχρι τους αστραγάλους. Απορίας άξιον είναι το πώς κατάφερναν αυτές οι κοπέλες να κολυμπήσουν. Γρήγορα όμως τα γυναικεία μαγιό… εξελίχθηκαν.

Πρώτα εμφανίστηκαν το ολόσωμα μαγιό, που άφηναν πόδια και χέρια γυμνά. Ακολούθησαν τα deux pieces που άφησαν επιπλέον γυμνό το στομάχι, τον λαιμό, την πλάτη κ.λπ. Τελικά καταλήξαμε στο σημερινό μπικίνι, που πολύ λίγα τμήματα του σώματος κρύβει! Παρ’ όλα αυτά, οι σχεδιαστές μόδας, που λατρεύουν τις γυναίκες σαν θεές, απειλούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πραξιτέλη με τη θεά του, και να λανσάρουν το νέο μαγιό… σε μέγεθος γραμματόσημου! Μπορεί… ίσως… στο μέλλον… θα δούμε.

Σκέψεις αποχαιρετισμού του καλοκαιριού, με ήλιο, θάλασσα και όμορφα μπρούντζινα σώματα.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή