Κάμερες στα κράνη και ασφάλεια πολιτών

Κάμερες στα κράνη και ασφάλεια πολιτών

Κύριε διευθυντά

Κάποιοι από τους πολίτες ίσως γνωρίζουν πως στο Λονδίνο οι αστυνομικοί  δεν έχουν όπλο αλλά τεχνογνωσία! Εχουν άριστη ενδοεπικοινωνία, με κάμερες φωτογραφίζουν οποιονδήποτε σε διαδήλωση κ.λπ., ενεργoύν ακαριαίως, με την καλύτερη αστυνομία στον κόσμο (Scotland Yard).

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια βρισκόταν σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο και έκανε κάποιες παραλείψεις: 1) Δεν ζήτησε τεχνογνωσία από Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία για χρήση κάμερας από τα ΜΑΤ, στέλνοντας εκεί αστυνομικούς για ενημέρωση–φροντιστήριο. Διευκρινίζω ότι οι Γάλλοι αστυνομικοί φέρουν στο πέτο τους μικροκάμερα, ενώ μέλος διμοιρίας αναλαμβάνει τη βιντεοσκόπηση της επιχείρησης με κάμερα σε κοντάρι για πανοραμική λήψη. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου εδώ και τρία χρόνια έχει εφοδιάσει τους αστυνομικούς με μικροκάμερες. 2) Δεν στελέχωσαν ειδική υπηρεσία που θα καταγράφει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ασφάλειας. 3) Δεν επέβαλαν στους αστυνομικούς να έχουν με τρόπο ευδιάκριτο γραμμένο τον αριθμό τους στα κράνη, στη στολή τους όπως συμβαίνει σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Χιλή.

Ετσι, τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανακριτικές ενέργειες για καταγγελίες σε τυχόν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Εάν τα όπλα αντικατασταθούν με τεχνογνωσία θα είναι τεράστιο το  κέρδος για τη δημοκρατία, την προστασία της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής και της αποφυγής βίας από  όποια πλευρά  και αν αυτή προέρχεται. Εάν είχαν  καταργηθεί τα όπλα (βλ. Αγγλία) δεν θα είχαν δολοφονηθεί άδικα νέα παιδιά και δεν θα είχε καεί η Αθήνα δύο φορές  με ζημιές δισ. ευρώ. Συνεπώς, οι ευθύνες των υπουργών Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια είναι τεράστιες.

Γεωργιος Τρανταλιδης, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή