Το ποδόσφαιρο και η αυτογνωσία μας

Το ποδόσφαιρο και η αυτογνωσία μας

Κύριε διευθυντά

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ποδόσφαιρο με σοβαρότητα δυσανάλογη προς το αντικείμενο, και μια που είμαι και εγώ φίλος του αθλήματος και δη Παναθηναϊκός εξ απαλών ονύχων, επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικές σκέψεις επί του θέματος.

Πρώτον, το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα σπορ. It is only sport, όπως διαμηνύουν οι πρώτοι διδάξαντες Βρετανοί και, όπως και σε όλα τα σπορ, πρέπει να επικρατεί ισονομία, αμεροληψία και τυφλή υπακοή στις αποφάσεις του διαιτητή. Γι’ αυτό και χαίρεται κανείς να παρακολουθεί αγγλικούς αγώνες ποδοσφαίρου, διότι το θέαμα δεν περιορίζεται στις ικανότητες των ποδοσφαιριστών αλλά κυρίως στις αποφάσεις του Αγγλου διαιτητή, οι οποίες είναι άμεσες, συνήθως δίκαιες, και σε ευχαριστεί να βλέπεις την αδιαμαρτύρητη αποδοχή των παικτών στις αποφάσεις αυτές. Δεν έχω παρακολουθήσει τις λεπτομέρειες του «σοβαρού» προβλήματος που ενέκυψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θεωρώ ανεπίτρεπτο να έχει χρειαστεί να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός της χώρας με το θέμα αυτό.

Στο γενικότερο, τώρα, πλαίσιο της πορείας της χώρας μας στις τελευταίες δεκαετίες, το ποδόσφαιρο, όπως και άλλα ομαδικά αθλήματα, έχει παίξει σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Ελληνα. Τον ρόλο αυτόν θα μπορούσα να ονομάσω «το σύνδρομο του διαιτητή», δηλαδή η μη αναγνώριση της υπεροχής του αντιπάλου και η απόδοση της ήττας της ομάδας μας στις εσφαλμένες αποφάσεις του διαιτητή, ήτοι ποτέ δεν φταίμε εμείς για κάτι δυσάρεστο που συμβαίνει αλλά πάντα οι άλλοι.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης καθώς και τα στελέχη του στην κυβέρνηση έχουν να επιτελέσουν τιτάνιο έργο, διότι η παρανομία είναι πλέον ριζωμένη στο DNA μας και μας είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοσθούμε στις πολιτισμένες συνήθειες των εταίρων μας στην Ε.Ε. Οταν λοιπόν ο Ελληνας βρίσκεται εκτός συνόρων, είναι νομοταγής και ακολουθεί τον ρυθμό της ζωής της ξένης χώρας. Οταν όμως επανέρχεται στη χώρα του, ξαναβρίσκει τις προσφιλείς του συνήθειες. Κορόιδο είναι να περιμένει στην ουρά; Κορόιδο είναι να μην εκμεταλλευτεί τη γνωριμία του σε κάποια υπηρεσία για την ταχύτερη διεκπεραίωση του θέματός του; Αν δεν ακολουθήσει τις συνήθειες του τόπου του θα τον φάνε οι άλλοι, οι ανταγωνιστές του. Και έτσι, πάει λέγοντας…

Ι. Ιωσηφ, Πόρτο Ράφτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή