Οι άνω των 8, 12 κ.λπ. και μια απαίτηση

Οι άνω των 8, 12 κ.λπ. και μια απαίτηση

Κύριε διευθυντά

Ολα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές τους, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις –ας με συγχωρήσουν που δεν θυμάμαι το όνομα των εξαιρέσεων– αναφέρουν τη γνωστή πλέον ανακοίνωση: «Κατάλληλο για άνω των 8 ή για άνω των 12…». 

Η ελληνική γλώσσα μετά τη διατύπωση «κατάλληλο για» απαιτεί ένα ουσιαστικό, π.χ. ενοικιάζεται δωμάτιο κατάλληλο για φοιτητές, ή ξηρές τροφές κατάλληλες για γάτες κ.λπ. Η έκφραση: κατάλληλο για άνω των 8… «δεν στέκει» στα ελληνικά, μπορεί κάλλιστα κάποιος να αναρωτηθεί π.χ. για τι είδους πλάσματα άνω των 8, σκύλους, εξωγήινους; Ας το συμπληρώσουν λοιπόν οι αρμόδιοι: κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών ή κατάλληλο για παιδιά/εφήβους άνω των… 

Τα παραπάνω δεν είναι φιλολογικές ιδιοτροπίες, είναι απαίτηση ενός απλού Ελληνα πολίτη που αρνείται τον ευτελισμό της γλώσσας του – νησιά και ξερονήσια επιχειρούν να μας τα πάρουν, ας κρατήσουμε  τουλάχιστον τη γλώσσα μας. 

Κικη Αλατζογλου, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή