Θλίψη για την οικία του Κωστή Παλαμά

Θλίψη για την οικία του Κωστή Παλαμά

Κύριε διευθυντά

Επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα ο κάτοικος/επισκέπτης αντικρίζει διώροφο κτίριο του Μεσοπολέμου σε αξιολύπητη κατάσταση. Δεν είναι μόνον ότι καταρρέει. Η πρόσοψή του πλημμυρίζει από γκράφιτι όλων των χρωμάτων και σχημάτων. Πλησιάζοντας ο ενδιαφερόμενος αντικρίζει μαρμάρινη πλάκα πάνω από την είσοδό του στην οποία αναγράφεται: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 23 Φεβρουαρίου 1943». Στην ιστοσελίδα του έργου «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών» διαβάζει κανείς περισσότερα γι’ αυτό: «Το διώροφο κτίριο της οδού Περιάνδρου 5, στην άκρη της Πλάκας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1920-1935… Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκε το 1935 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς… Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, επί Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

Μια σύντομη αναζήτηση μάλιστα στο Διαδίκτυο καθιστά αναμφίβολο ότι το θέμα της καταρρέουσας και βανδαλισμένης οικίας έχει απασχολήσει τον Τύπο κατ’ επανάληψη τα τελευταία έτη. Διαβάζουμε συναφώς σε σχετικό άρθρο της «Καθημερινής» από τον Σεπτέμβριο του 2011: «Παρά τη δέσμευση της πολιτείας για τη διατήρηση του κτίσματος, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Αντί λοιπόν η τελευταία κατοικία του εθνικού μας ποιητή να γίνει μουσείο και ο χώρος να είναι επισκέψιμος για το κοινό, παραμένει ανεκμετάλλευτος». Διερωτάται, λοιπόν, κανείς: τι πρέπει, τέλος πάντων, να γίνει για να αποδοθεί ο στοιχειώδης σεβασμός και ψήγματα τιμής προς το πρόσωπο αυτού του γίγαντα των ελληνικών γραμμάτων; Μπορεί η οικία του να παρουσιάζει αυτή την άθλια εικόνα; Ποιο μήνυμα λαμβάνει όποιος πραγματικά θέλει να προσφέρει ψυχή τε και σώματι στη χώρα του για τη σε βάθος χρόνου αντιμετώπισή του από αυτή; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για τη νέα δημοτική αρχή και τη νέα κυβέρνηση.

Αιμιλιος Κορωναιος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω LL.M. (Aberdeen), ΜΔΕ (Αθήνα)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή