Προτείνω αγιοποίηση του Θεόδ. Κολοκοτρώνη

Προτείνω αγιοποίηση του Θεόδ. Κολοκοτρώνη

Κύριε διευθυντά

Σε λίγο, σύσσωμο το έθνος θα εορτάσει τη 200ή επέτειο της εθνεγερσίας του 1821 για να τιμήσει εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και να εμπνεύσει στους σύγχρονους Ελληνες την υποχρέωση της επιφυλακής για τη διατήρησή του. Στις εκδηλώσεις τιμής που θα πραγματοποιηθούν, παρούσα, ασφαλώς, θα είναι και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, για να τιμήσει, αλλά και να τιμηθεί και αυτή για τη σημαντικότατη συμβολή της σε αυτόν τον ιερό αγώνα.

Θα αποτελέσει υπέρτατη για την Εκκλησία μας τιμή, η επ’ ευκαιρία των επικείμενων εορτασμών επιτέλεση ενός από ετών οφειλόμενου χρέους απέναντι στον πρωταγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821, ανακηρύσσοντας τον  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σε άγιο της Εκκλησίας!

Φρονώ ότι το πρόσωπό του πληροί όλες τις θεωρούμενες ως προϋποθέσεις για μία τέτοια ανακήρυξη: υψηλό χριστιανικό ήθος και φρόνημα, πίστη στον Θεό, βαθιά εκτίμηση από το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Και επειδή απαιτείται, συμπληρωματικά, και η ικανότητα για επιτέλεση θαυμάτων, ποιο μεγαλύτερο θαύμα από την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους και την απόδοση σε αυτό της ελεύθερης εκπληρώσεως  των χριστιανικών θρησκευτικών καθηκόντων του, θαύμα στο οποίο υπήρξε πρωταγωνιστής;

Ας υποστηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή με θέρμη οι αποτελούντες την πνευματική ηγεσία του τόπου,  τα ποικιλώνυμα  επιστημονικά, επαγγελματικά, καλλιτεχνικά και τοπικιστικά σωματεία των απανταχού της γης Αρκάδων, συμπατριωτών του θρυλικού Γέρου του Μοριά, και τα πνευματικά τέκνα της Αρκαδίας – ο ακαδημαϊκός  Θανάσης Βαλτινός και ο ογκόλιθος της επιδημιολογίας Σωτήρης (στην κυριολεξία!) Τσιόδρας, για να αναφέρω, ενδεικτικά, δύο μόνον, που πρώτοι ήρθαν στη μνήμη μου.

Και ας οργανώσει η δημοτική αρχή της θρυλικής Τριπολιτσάς, που δόξασε και δοξάστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,  δημοψήφισμα με ένα ναι ή όχι στην πιο πάνω πρόταση!

Δημητριος Κων. Γκρεμουτης, Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή