Χαρτόσημα – παράβολα, μενού γραφειοκρατίας

Χαρτόσημα – παράβολα, μενού γραφειοκρατίας

Κύριε διευθυντά

Δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί, υποψήφιοι για διορισμό, απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ διότι έλειπε η πληρωμή του «ηλεκτρονικού παραβόλου 3 ευρώ». Το θέμα «σέρνεται» δύο χρόνια. Με ερώτησή τους  51 βουλευτές ζητούν από το υπουργείο να δοθεί λύση με νόμο(!). Δεκαετίες τώρα «πολεμούμε» το τέρας της γραφειοκρατίας. Αναφέρω μερικά περιστατικά από την υπηρεσία μου.

Αποσπασμένος στο Γραφείο Διορισμών του ΥΠΕΠΘ, τη δεκαετία 1960, συμπλήρωνα τα χαρτόσημα στις αιτήσεις όπου έλειπαν. Ο συνάδελφος από δίπλα με ρώτησε:

– Γιατί βάζετε χαρτόσημα; – Και τι να κάνω; – Εμείς στέλνουμε την αίτηση πίσω για να βάλει χαρτόσημα. – Δηλαδή, να συντάξω έγγραφο, η Διεύθυνση να βάλει σφραγίδα και υπογραφή. Ακολούθως η διεκπεραίωση για την Αλεξανδρούπολη. Και από εκεί πάλι πίσω η αίτηση δεόντως χαρτοσημασμένη. Και να χάσει τους διορισμούς ο υποψήφιος για 5 δρχ.;

Τη δεκαετία του 1970 βρισκόμουν στη Μανσούρα Αιγύπτου. Υπέβαλα μια αίτηση στην υπηρεσία μου μεσοχρονίς. Δεν πήρα απάντηση και στις διακοπές του θέρους πέρασα από την Επιθεώρηση για να ρωτήσω. Ο κ. γενικός μού λέει:

– Επιστρέψαμε την αίτηση διότι δεν είχε χαρτόσημα. Κάνω μία διευκρίνιση: Η αλληλογραφία των υπαλλήλων του Δημοσίου γίνεται μέσω του προξενείου. Η αίτησή μου έφυγε από Κάιρο με διπλωματικό σάκο. Πήγε στο υπ. Εξωτερικών, από εκεί στο υπ. Παιδείας, Δ/νση Σχολών Αλλοδαπής, από εκεί στη Γενική Επιθεώρηση. Με αντίστροφη διαδρομή, η απάντηση του κ. γενικού έφτασε στο Κάιρο. Φυσικά και δεν με πρόλαβε. Είπα στον κ. γενικό: – Δεν γνωρίζετε πως οι Ελληνες που υπηρετούν στο εξωτερικό απαλλάσσονται του χαρτοσήμου, αλλά δεν μπορούσατε να κολλήσετε τα χαρτόσημα στην αίτηση; Η απορία για τα χαρτόσημα των 5 δρχ. αιωρείται επί μισόν αιώνα, ώσπου να συναντήσει το ερώτημα των 51 βουλευτών για το παράβολο των 3 ευρώ! Και η γραφειοκρατία καλά κρατεί.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Πρώην γυμνασιάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή