Το κορμί της Αφροδίτης και περί γλυπτικής

Το κορμί της Αφροδίτης και περί γλυπτικής

Κύριε διευθυντά

Κατ’ αρχήν «γλυπτό» σημαίνει το σκαλισμένο ή λαξευμένο επάνω σε πέτρα ή σε μάρμαρο καλλιτέχνημα. Η λέξη «λαξεύω» προέρχεται από το «λας» ή «λάας» που στη δωρική διάλεκτο σημαίνει πέτρα, και Ελ-λάς θα πει «η φωτεινή πέτρα». Σκαλίζοντας αυτήν την πέτρα, ο Γιάννης Ρίτσος μας άφησε σαν ιερή παρακαταθήκη τα σμιλεμένα λόγια του: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει, μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού και στ΄ αγεριού το πόδι. Εδώ το φως!».

Στην πρώτη σελίδα της «Κ» (5.07.2018), βλέπουμε υπό τον αμφιλεγόμενο τίτλο «Σύγχρονη γλυπτική», μπροστά από τα αριστουργήματα της Κλασικής εποχής στην Αρχαία Μεσσήνη, κάποια μεταλλικά κατασκευάσματα, ακουμπισμένα σε τσιμεντόλιθους(!) που κάποιοι βάφτισαν «γλυπτά». Ευτυχώς που δεν ζει ο μεγάλος ποιητής μας Ρίτσος. Φαίνεται θα τον λυπήθηκε ο Θεός. Το αν αρέσουν ή όχι αυτές οι σιδηροκατασκευές είναι αδιάφορο, εξάλλου θα μπορούσε κάποιος να τις αγοράσει και να διακοσμήσει το σπίτι του ή την αυλή του, και ουδείς ψόγος. Εδώ όμως ανακύπτουν πολύ μεγαλύτερα θέματα: Για σκεφθείτε για λίγο, το θεϊκό κορμί της Αφροδίτης της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλους, τη Νίκη της Σαμοθράκης, που έχουν μαγέψει τους τεχνοκριτικούς όλης της Γης, ή τα υπέροχα κιονόκρανα και τις τριγωνικές μετόπες των ναών, από όπου κι αν πέρασαν οι Ελληνες, καθώς και τα Γλυπτά του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, που έχουν αφήσει άναυδη ολόκληρη την ανθρωπότητα, να περιστοιχίζονται από τέτοιου είδους κατασκευάσματα. Φαντασθείτε το επόμενο «χτύπημα» να είναι μπροστά από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας ή στην Επίδαυρο εξ επαφής με τον Βωμό του Διονύσου, την περιώνυμη θυμέλη, την Ολυμπία λίγο πριν από την είσοδο της Κρυπτής, την Εφεσο, εκεί όπου βρισκόταν ο Ναός της Αρτέμιδος, την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών, το Ανάκτορο του Νέστωρος στην Πύλο ή ακόμη και τον ίδιο τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως των Αθηνών!

Τι γίνεται εδώ, Θεέ μου;

Θεμος Γκουλιωνης, Οφθαλμίατρος, Ναύπλιον

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή