«Σταύρο Ξαρχάκο, εκ βαθέων ευχαριστώ»

«Σταύρο Ξαρχάκο, εκ βαθέων ευχαριστώ»

Κύριε διευθυντά

Δεν είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος ογδόντα χρόνων. Είναι 4×20. Μπράβο σ’ αυτούς που σκέφτηκαν να φέρουν πρόσφατα στην πόλη μας αυτόν τον τετράκις έφηβο. Γιατί για τέτοιον πρόκειται. Οταν βλέπεις έναν άνθρωπο ογδόντα χρόνων να παθιάζεται τόσο πολύ με τη λέξη, με το κάθε γράμμα, με την κάθε έννοια, το κάθε ηχόχρωμα, την ένταση, τα ξεσπάσματα, τον ρυθμό, τις αρμονίες, τι άλλο μπορείς να σκεφτείς από το ότι αυτός ο άνθρωπος είναι χωρίς ηλικία και ίσως χωρίς κάτι το μετρήσιμο; Πώς να μετρήσεις αυτό το πάθος, την έκρηξη, την ανάγκη να βγάλει από τους μoυσικούς του ό,τι καλύτερο και ομορφότερο έχουν. Με τι να μετρήσεις αυτή τη φαντασία στις ενορχηστρώσεις στις ρυθμικές εναλλαγές (που στο «Προσκύνημα» στο ρεφρέν έγινε κεκαλυμμένο ταγκό), τις περίτεχνες ουρές (κόντες). Ο Τσιτσάνης έκανε πάντα περίτεχνες εισαγωγές. Ο Ξαρχάκος πάει παραπέρα και κάνει και περίτεχνα τελειώματα.  Σκεφτήκαμε πολλοί Καβαλιώτες ότι και πέρυσι και φέτος Ξαρχάκος πάει πολύ. Τίποτα όμως δεν ήταν επανάληψη. Οι εισαγωγές, οι αυτοσχεδιασμοί, οι ρυθμοί, οι επεξεργασίες στα διάφορα μοτίβα, το ύφος των τραγουδιών, η έκφραση, οι ανάσες. Ολα διαφορετικά. Η Πρωτοψάλτη εκφραστικότατη σε όλα σχεδόν τα κομμάτια (ακόμα και σε αυτά που είναι τραγουδισμένα από ανδρικές φωνές) με πολύ κέφι και με μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό. Κατάφερε να πάρει από τον κόσμο ίσως το μεγαλύτερο χειροκρότημα σ’ ένα τραγούδι από τα πιο άγνωστα της βραδιάς, το «Ανθρωπάκια του σωλήνα» του Ν. Γκάτσου. Η συναυλία άρχισε (με καθυστέρηση 20 λεπτών και γεμάτο το θέατρο από πολύ όμορφο κόσμο) με το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Τούτος ο τόπος». «Τούτος ο τόπος είν’ ένας μύθος… είν’ ένας κήπος… είν’ ένας βράχος σαν σπαθί κοφτερός που ο σοφός ο καιρός θα τον κάνει τραγούδι». Μόνο που ο Ξαρχάκος έβαλε το χεράκι του πιο μπροστά απ’ τον καιρό κι έκανε την Ελλάδα του Ν. Γκάτσου υπέροχο τραγούδι και χάρισε σ’ εμάς μια ιστορική βραδιά. Τους ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ.

ΥΓ. Ας δείξουμε λίγο σεβασμό στην παράκληση της παραγωγής στο θέμα της απαγόρευσης φωτογραφιών και βιντεολήψης.

(Για τους διοργανωτές –δεν ξέρω ποιος φταίει– ίσως πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο «οικογενειακά». Ποιος το αποφάσισε το 17 και 20 ευρώ; Πώς μπορεί μια οικογένεια με δυο παιδιά να πληρώσει 68 ή 80 ευρώ; Και δεν είναι μόνο η συναυλία, είναι και τα θέατρα.)

Κ. Κατιωνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή