Το ξέσπασμα του Β΄ Π. Π. και το εμπόριο

Το ξέσπασμα του Β΄ Π. Π. και το εμπόριο

Κύριε διευθυντά

Ασφαλώς τα αίτια του Β΄ Π.Π. είναι περισσότερα από ένα. Κατά τον αείμνηστο Γ. Ν. Θεοφάνους «Υπάρχει όμως ένα αίτιο που συνέβαλε αποφασιστικά στην έκρηξη του πολέμου. Και το αίτιο αυτό είναι η κατάρρευση του παγκοσμίου εμπορίου και η περιχαράκωση των μεγάλων βιομηχανικών χωρών, όπου η είσοδος κάθε τρίτου αντιμετωπιζόταν με δασμολογικά τείχη».

Ο Νόμος αυτός είναι ο Νόμος Smoot-Hawley, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1930 και κατήργησε στην πράξη την ελευθερία του διεθνούς εμπορίου, υψώνοντας δασμολογικά τείχη για την προστασία των προϊόντων των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τις άλλες χώρες να υψώσουν και αυτές δασμολογικά τείχη, για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι εξαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ και να καταρρεύσει το διεθνές εμπόριο.

Θεωρεί ακόμα ο Γ.Ν. Θεοφάνους στην ενδιαφέρουσα μελέτη του, δημοσιευμένη στο μηνιαίο περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ τ. Απριλίου 2002, ότι η κατάργηση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών είναι το πρώτο βήμα προς τον πόλεμο.

Ετσι, το κείμενο του Ελληνα δημοσιολόγου καθίσταται άκρως επίκαιρο, μια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ επιχειρεί να προστατεύσει δασμολογικά τα προϊόντα της χώρας του. Ασφαλώς το κείμενό του αξίζει τη μελέτη των οικονομολόγων και την προσοχή του πολιτικού κόσμου.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή